Üzemavató

2023.05.30. 11:30

Japán befektető kormánytámogatással 170 munkahelyet hozott Pécsre

Kedden délután ünnepélyes keretek között adják át a japán Seiren Ltd. 15,2 milliárd forintból felépített pécsi gyárát, amelyhez az Orbán-kormány 4,6 milliárd forintos támogatást biztosított.

b. m.

Forrás: seirenhungary.hu

A Seiren a 4,6 milliárdos kormánytámogatással 170 munkahelyet hozott létre a baranyai vármegyeszékhelyen, a pécsi gyár nem csupán egy üzem a többi között, hanem a japán cégnek ez az első európai üzeme. A gyártást és az üzemet környezetbarát módon hozták létre, és a tervek szerint hazánkból kívánják az uniós piacot autó üléshuzatokkal ellátni, és évente négymillió méter kárpit készülhet majd. 

Az 1889-ben alapított vállalat Japánon kívül 8 országban gyárt, fejleszt textilipari termékeket. A korábbi nyilatkozatok szerint Pécsen saját fejlesztésű, stratégiai jelentőségű termék készül, de újabb tevékenységekkel is bővülhet az itteni munkakörük.

Hoppál Péter, pécsi országgyűlési képviselő már a gyár érkezésének 2021-es bejelentéskor hangsúlyozta, jelentős regionális verseny zajlott annak érdekében, hogy a cég a baranyai vármegyeszékhelyet válassza.

A keddi gyáravatón a tervek szerint Hoppál Péter mellett beszédet mond Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter,  Masato Ohtaka, Japán Magyarországi Nagykövete és Tatsuo Kawada, Seiren elnöke.

A Seiren pécsi jöveteléhez érdekes adalék, hogy a kormányellenes hangulatkeltésben élen járó pécsi baloldali városvezetés az üzleti életben a szokásokat félredobva már a japán cég letelepedéséről szóló hivatalos sajtótájékoztató előtt szivárogtatta ki a beruházást. Úgy tudjuk azonban, hogy a külügyminisztériumban kifejezetten kérték a feleket, hogy ne árulják el a projektet a hivatalos tájékoztató előtt, hiszen ebből akár diplomáciai ügy is kerekedhet. Ez ugyan nem fordult elő tudomásunk szerint, de egy ilyen szivárogtatás durva üzenet azoknak a potenciális befektetőknek, akik a tervezett elképzeléseik, fejlesztési céljaik bizalmas kezelését kérik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!