Bama.hu videó

2023.06.07. 12:29

Milliárdos ügyben nyomoznak, de a pécsi baloldal már jókedvűen bont (galéria és videó)

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomozás indult a Tolna Vármegyei Rend­őr-főkapitányságon a volt Bőrklinika és az egykori Mandulás kemping cseréje miatt - írtuk nemrég, és miután a magántulajdonba került, az értékes Bőrklinika területén már el is kezdett bontani a vállalkozó. Szerdán az is kiderült, hogy a teljes pécsi baloldal rendkívül jókedvűen nekilátott az MSZP-s romtanyában, a Mandulás kempingben is a bontásnak.

b. m.

Mint a mókus, fenn a fán

Jött a kis markoló, belemart egy pár négyzetméteres falba, az lebomlott. És kézről-kézre járt a bontott tégla egészen a konténerig, valaki még azt is bedobta, hogy egy "úttörőtábori munkadalt" kellene énekelniük. Mi ezt javasoltuk volna: 

Dal ugyan nem volt, de a jókedvű munkálatokat a pécsi MSZP-DK-s irányítás alatt álló frakciószövetség tagjai végezték el, és nagyjából öt-hat (!) percig dolgoztak a Mandulás kempingben sisakban, láthatósági mellényben. 

Azonban a teljes ügylet jóval tovább tartott, és mivel különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomozás indult a Tolna Vármegyei Rend­őr-főkapitányságon a volt Bőrklinika és az egykori Mandulás kemping botrányos cseréje miatt, még egy jó ideig el is tarthat a történet.

Vidám a munka, csak az a fránya sajtó...

A vidám munkavégzés előtt az ügyben elvileg nyilvánosságot tájékoztató sajtótájékoztatót is tartottak, ám azt a meghirdetett időpont előtt elkezdték, így a beszédeket befejezték ez eredeti kezdési időpontig. Vélhetően azért is, mert lapunk munkatársa nem jelent meg idő előtt, csak az eredetileg meghirdetett időpontban pontosan érkezett. Ráadásul a baloldali képviselők már nagyon akarhattak bontani a pécsi MSZP-s botránykempingben. 

A szocialista barát is örült

Péterffy Attila, pécsi polgármester ezt követően a helyi televízióknak adott interjút, nekünk azonban akkor sem szóltak, így csak a televíziós kollégák jóvoltából tudtuk meghallgatni a városvezetőt. Aki természetesen arra hivatkozott, hogy 2019-ben megörökölték volt kempinget és a Bőrklinikát, mint romot és a pécsieket megkérdezték a romokban heverő Mandulás kemping visszavételéről. Arról már nem beszélt, hogy a kemping korábbi tulajdonosa, az a Puch László MSZP-s oligarcha volt, aki a polgármesteri kampányban Péterffyt támogatta, és akit jelenleg Gyurcsány Ferenc DK-elnök mellett a legbefolyásosabbnak tartanak a városházán.

Boldog az új magántulajdonos is

Péterffy szerint a Bőrklinikát felajánlották az államnak is a tartozások fejében, illetve meghirdették kétszer is nyílt liciteljáráson eladásra, de nem volt rá jelentkező. Később a csereügyletben az MSZP-s volt képviselő segédletével az egymilliárdra felbecsültetett Bőrklinikáért a város megkapta a 800 millióra becsült Mandulást, valamint még 200 milliót forintot.  

Az ingatlanbecslések kapcsán viszont érdekesség, hogy a Mandulás kempingről szóló értékbecslések a területet lakóövezeti besorolással vetették össze, miközben a kemping szálláshely funkciót tölt be, így értékét akár magasabbra is becsülhették a kritikák szerint. Vélhetően a nyomozók ezt is, valamint a háttérben ingatlancsere előtt két magánszemély között a kemping kapcsán végbement adásvétel összegét is vizsgálni fogják. Amennyiben ugyanis a két magánszemély közötti adásvétel összege meg sem közelítette azt az értéket mint, amennyit a baloldali önkormányzat fizetett a kempingért, akkor az is súlyos kérdéseket vet fel.

Ezért érte meg a magántulajdonosnak

A kritikák arról is szólnak, hogy a Bőrklinika területén 110 lakást is felhúzhat a magánszemély, amiből 1,27 milliárdos haszna lehet az ingatlanbecslések szerint is, de a cserével megszabadult az egyébként szálláshely funkciót betöltő, a lakossági ellenállás miatt is lakóövezetként nem hasznosítható Mandulástól, csupán 200 milliót fizettek az értékes belvároshoz közeli Bőrklinikáért.

Nekik nem érte meg, de a majd a városnak...

A szocialista vezetésű baranyai vármegyei önkormányzat adta el a kempinget még másfél évtizede, így került a szocialista körökhöz a szebb napokat látott létesítmény. Ott elvileg kempinget lehetett volna üzemeltetni, de ez nem érte meg a baloldali köröknek, most viszont a baloldali önkormányzat maga is kempinget akar működtetni a területen. Bár a jelenlegi polgármester szerint a "mai kor szellemének, a fiataloknak megfelelőt" szeretnének létrehozni. 

Nem tudni, hogy mennyibe kerül

– Az, hogy ennek mekkora forrásigénye van, nem tudom megmondani, hiszen koncepciókat dolgozunk ki, azokról megkérdezzük a pécsieket, ennek mentén tervezzük meg a projektet, amit várhatóan uniós forrásokból finanszíroznánk – mondta. 

Nem annyira vidám kérdés

A mostani bontás kapcsán pikáns, hogy 2021-ben az akkori tulajdonostól, tehát az MSZP-s Puch Lászlótól is kérte Péterffy, hogy "jó gazdaként kezelje az egykori kempinget, azaz tegye rendezetté a területet és a betonromokat takarítsa el", ám az a füle botját sem mozdította. Ezért most a város vagyonát és erőforrásait használják fel erre, holott ezt a pénzt költhetnék éppen kátyúzásra is. Bár rákérdeztünk, Péterffy a bontási költségeket nem tudta megmondani, de egyébként is csak a terület északi részét rendezik egyelőre, csak későbbi nagyprojekt része lesz a teljes rendezés.

Mindenki végezze a dolgát!

Péterffy Attila véleményét megkérdeztük a folyamatban lévő nyomozásról is, aki elmondta: "Minden nyomozás kapcsán az a véleményen, hogy mindenki végezze a dolgát, a nyomozószervek is, ezt segítjük, ahogy tudjuk. Bízom benne, hogy kiderül az igazság, adott esetben az is, hogy nem történt jogszabálysértés".
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!