Galériával

2022.05.26. 06:09

Hatalmas károkat okozott a pusztító jégverés Vaskúton és környékén

Háztetőket, autókat vert szét a néhol őszibarack nagyságú jégeső a szerda esti viharban Vaskúton és Madarason. A legtöbb segélyhívást erről a két településről kapta a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelem, de még több mint egy tucat Baja környéki településen okozott kisebb-nagyobb károkat a szélsőséges időjárás.

Pozsgai Ákos

A viharban több háztető is tönkrement Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

Szerda délután és este Bács-Kiskun megye több pontján is jégesővel kísért zivatarhullám söpört végig. Előbb Kecelen, Kunfehértón és Kiskunhalason alakult ki nagyobb zivatargóc, borsó és dió nagyságú jég potyogott. Este fél kilenc körül egy még hevesebb zivatarcella alakult ki a megye déli részén, a Baja környéki településekre csapott le nagy erővel.

A legtöbb segélyhívás Madarasról és Vaskútról érkezett a katasztrófavédelemhez, pingponglabda és őszibarack nagyságú jég esett mindkét településen, házakat, autók szélvédőit verte szét a jég. 

Vaskúton a település nyugati, illetve észak-nyugati részén alig maradt olyan ház, ami ne sérült volna meg.

 A Táncsics utcában egy kétgyermekes család háza vált szinte lakhatatlanná, a jégeső leverte a cserepeket a tetőről, a beázott mennyezet több helyen leszakadt, az udvaron álló nemrégen vásárolt autót is szétverte a jég. Hasonló károkról számoltak be a környező házak tulajdonosai is, sok helyen a rengeteg jég által összetört cserepek borították az utcákat és az udvarokat.

Az összeállt jégkupacok még órákkal később, éjfél körül se olvadtak el. A legtöbb veteményeskertet is szétverte a jég, semmi nem maradt a termésből.

A bajai hivatásos tűzoltók mellett a környező települések tűzoltóit is riasztották, de vonultak tűzoltók Kiskunhalasról és Bácsalmásról is a károk felszámolására. A legtöbb helyen fóliával fedték be ideiglenesen a háztetőket, hogy ne ázzanak tovább az épületek.

Az ítéletidő sok helyen áramszünetet is okozott, ezért az áramszolgáltató munkatársai is folyamatosan dolgoztak szerda éjjel a hibaelhárításon.

A szerdai vihar miatt 238 tűzoltói beavatkozásra volt szükség országszerte. A legtöbb munkát Somogy, Baranya és Bács-Kiskun megyében adta a viharos időjárás a tűzoltóknak.

Villámcsapás miatt is keletkeztek károk: Kiskunmajsán egy ház kéményébe csapott villám, az emiatt keletkezett tüzet a tűzoltók oltották el.

Az ország más pontjain is komoly károkat okozott a vihar, Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének közlése szerint a legsúlyosabb károkat Somogy megyében okozta a vihar: a heves jégeső 80 épület tetőszerkezetét rongálta meg Kaposváron, Kaposmérőn, Kaposkeresztúron és Jákón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában