Kék hírek

2022.06.25. 17:41

Két embercsempészt elfogtak és ötven migránst feltartóztattak a Bács-Kiskun megyei rendőrök

Pénteken és szombaton is több migránst feltartóztattak és két embercsempészt is elfogtak a Bács-Kiskun megyei rendőrök.

baon.hu

A Bács-Kiskun megyei egyenruhások péntek 22 óra 20 perc és szombat 4 óra 5 perc között Kiskunhalas, Balotaszállás, Katymár, Bácsbokod és Kelebia térségében 6 csoportban összesen 32 illegális migránst tartóztattak fel. A magukat afgán, indiai, pakisztáni és szír állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére – írja a police.hu.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Kiskunhalas közigazgatási területén, lakott területen kívül, pénteken 23 óra 30 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy lengyel állampolgárságú férfit, aki egy lengyel honosságú személygépkocsit vezetett. A rendőri intézkedés megkezdése előtt az autóból négy ember kiugrott és elszaladt a helyszínről, azonban nem sokkal később a rendőrök elfogták őket.

A négy magát pakisztáni állampolgárnak valló férfi sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a lengyel sofőr ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít.

Fotó: police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály jelzése alapján a Pest megyei rendőrök szombaton 14 óra 20 perckor az M5-ös autópálya 35-es kilométerszelvényében igazoltattak egy svájci honosságú járművet. A járművet egy 28 éves férfi vezette, abban 14 külföldi tartózkodott – közölte a rendőrség.

A magukat afgán, pakisztáni, kurd, és indiai  állampolgárnak valló migránsok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.

Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, a bosnyák sofőr ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Fotó: police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában