Galériával

2022.07.02. 19:59

Felelevenítették a régi aratási szokásokat a kunszállási ünnepen

Kunszálláson rendezték meg szombaton a megyei aratóünnepet, ahol a kézi aratás és csépelés hagyományát elevenítették fel a Csűrcsavaró Néptáncegyüttes tagjai. A munkálatok megkezdése előtt régi szokás szerint megáldotta és megszentelte a gabonaföldet, illetve az aratókat a helyi plébános, majd pedig a gazda szerződést kötött az aratókkal. A hagyományőrző esemény keretében adták át a község új traktorját is.

Vajda Piroska

A Csűrcsavaró Néptáncegyüttes ötödik alkalommal rendezte meg az aratóünnepet

Fotó: Vajda Piroska

Ötödik alkalommal rendezte meg az aratóünnepet a Csűrcsavaró Néptáncegyüttes. A hagyományőrző közösség fontosnak tartja, hogy minden évben bemutassák a fiatalabb generációnak, hogy milyen kemény munkával került kenyér az asztalra régen. Szikora László az együttes vezetője úgy véli, hogy ezáltal jobban megbecsülik majd a kenyeret a mai emberek is. Azt is elmondta, hogy az aratóünnepen felelevenítik a régi aratási szokásokat is, így például az aratás utolsó kévéjéből – aminek varázserőt tulajdonítottak – az asszonyok elkészítették az aratókoszorút, melynek darabjait régen gyógyításra is használtak. A koszorút a földbirtokosnak adták, de az utolsó kalászokból minden arató vitt magával haza egy csomót. Készítettek koronát is, amely a legszebb lány fejére került – sorolta Szikora László. 

Hozzátette, az aratóünnepnek közösségteremtő ereje is van, hiszen a jól végzett munka után közösen fogyasztották el az aratók a hagyományos kaszás lét, majd a napot úgynevezett bekötő bál zárta.

Az aratóünnep vendégeit Almási Roland Márk polgármester köszöntötte. Mint mondta, ez az esemény is nagyon jó alkalom arra, hogy a mai fogyasztói világunkban, amikor hozzá vagyunk szokva a kényelemhez és bőséghez, átgondoljuk, hogy jobban meg kellene becsülnünk azokat a dolgokat, amelyek körül vesznek bennünket. Fontos, hogy mindenki a saját életében, amin tud ésszerűsítsen, takarékoskodjon, becsülje meg azt, amije van, mert egy olyan világ jön, ami komoly változásokat hoz az életünkben, rá leszünk kényszerítve arra, hogy változtassunk a jelenlegi személetünkön – hangsúlyozta a településvezető.

Az aratóünnep keretében adták át a község új traktorját is. A Magyar Falu Program keretében a kunszállási önkormányzat és civil szervezetei 48 millió forint támogatásban részesültek. Ennek a hét pályázatból álló csomagnak a részeként 15 millió forintot nyertek egy Deutz-Fahr típusú, 90 lóerős, univerzális traktor beszerzésére.

– Ez az erőgép egy komplex fejlesztési koncepció fontos része. A célunk, hogy Kunszállásnak középtávon egy ütőképes, minden fontosabb kommunális feladat elvégzésére képes saját gépparkja legyen. A traktor kiválasztását hosszas mérlegelés előzte meg. Fontos szempont volt a megfelelő ár-érték arány, a jelenleg hatályos emissziós normáknak való megfelelés és a hosszútávú gazdaságos, hatékony és megbízható üzemeltetés. Főleg szállításra, ágdaráló, mulcsozó, tolólap üzemeltetésre más egyéb feladatokra fogjuk használni – részletezte a polgármester. Hozzátette, hogy törekvéseik komolyságát támasztja alá az a tény, hogy az elmúlt három évben csak gépbeszerzésre megközelítőleg 40 millió forintot költöttek.

A polgármester után Lezsák Sándor a térség országgyűlési képviselője köszöntötte az esemény résztvevőit. Mint mondta, ez az aratóünnep egy tudatos gondolkodásnak és tervnek a része évek óta. Országos híre van az eseménynek. Mint ahogy országos jó híre van Kunszállásnak pályázati területen is. 

A település a kormány legsikeresebb programjában, a Magyar Falu Programban jól élt a lehetőségekkel. Sorba rakta az álmait, és alaposan előkészített pályázatokkal vett részt a Magyar Falu Programban, amely magyar költségvetésből működik. 

A honatya kiemelte azt is, hogy a most megvásárolt traktor nem érne sokat, ha nem lenne a faluban olyan hozzáértő ember, aki használni is tudja és jó gazdája lesz.

Az aratóünnep vendége volt Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű program vezetője is. Elmondta, a több mint tíz éve indult kezdeményezés mára már az egész Kárpát-medencére kiterjedt. A magyar gazdálkodók önzetlen gabona felajánlásával a rászorulókat segítik. A programnak ezentúl hatalmas közösségépítő ereje van, a nemzet összefogását is tükrözi – fogalmazott a projektvezető.

Gáspár Ferenc, a Bács-Kiskun megyei Agrárkamara elnöke példamutatónak nevezete a kunszállási aratóünnepet, amelyet a megyei agrárkamara évek óta támogat. Fontosnak tartják ugyanis a kétkezi munka becsületének visszaállítását. Az agrárkamara elnökét az aratási adatokról is kérdeztük. Elmondta, az aszály miatt két-három héttel hamarabb kellett elkezdeni az aratást.

A megyei adatok látva árpából 4,2 tonna termésátlag várható hektáronként, míg búzánál rosszabb a helyzet, a tavalyi 5 tonnával szemben idén 4 tonna alatt várható a megyei termésátlag.

Az aszály okán a napraforgónál közepes termés várható, míg kukoricából nagyon nagy lesz a kiesés. Az elnök hozzátette, a kevesebb termés mellett tovább nehezíti a gazdák helyzetét, hogy jelentősen megemelkedett az üzemanyag, a gépalkatrészek és a műtrágya ára is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!