Kalocsa

2022.07.06. 19:51

Plusztámogatást kapott a paprikafesztivál, színvonalas programokkal készülnek

Sürgősségi napirendi pontként tárgyalták a képviselők a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. (KIKK) önkormányzati normatíván felül benyújtott igényét, amiből a Kalocsai Paprikafesztivál kiadásait tervezik finanszírozni. Volt, aki sokallta a zenekarok gázsiját, de azóta kiderült, hogy az EDDA és a Kowalsky meg a Vega jön.

Gábor János

Nagy tömeget vonzó rendezvénnyé szeretnék tenni a Kalocsai Paprikafesztivált

Fotó: Gábor János

Bár a napirend szövegében szerepelt a paprikafesztivál tervezett programja, Filvig Géza polgármester kérte, hogy a képviselők egyelőre ne hozzák azt nyilvánosságra. Azóta felkerült a Facebook-ra egy esemény, ami a KIKK mellett az EDDA Műveket jelöli meg szervezőként, és a héten kijött egy hivatalos közlemény is, amiből kiderült, hogy a másik húzó név a Kowalsky meg a Vega. A két zenekar koncertjére, valamint az őket követő DJ Dominique és Roberto Rios fellépése is ingyenes lesz.

A háromnapos (szeptember 9-11.) „Csíplek Kalocsa! XXXI. Paprika és Gasztrofesztivál” megszervezésére bruttó 36 millió forintos póttámogatást kért az önkormányzati cég, és ehhez kapcsolódva tettek fel kérdéseket a városatyák a legutóbb megtartott képviselő-testületi ülésen. Király Róbert a KIKK korábban benyújtott üzleti tervére visszautalva emlékeztetett: egyszer már kértek plusz húsz milliót a fesztiválra, sőt, a januárban megszavazott 85 milliós éves normatíva indoklásában is szerepelt a rendezvény, így tudni szeretné, hogy miért van szükség újabb póttámogatásra.

Zsikó Zoltán ügyvezető igazgató elmondta: az éves támogatás jelentős része működésre, valamint a szervezési és az azóta hozzájuk csatolt Tomori Pál Városi Könyvtár feladatainak ellátására kell, míg a húsz milliót részben a fesztivál egyik zenekarának járó előlegre, részben pedig 2022 első félévének rendezvényeire fordították. 

Amennyiben a város a kötelező rendezvényeken felüli, rendhagyó, nagy tömegeket vonzó eseményeket vár el, az mindig plusz költség lesz.

Szabó Balázs rákérdezett a póttámogatás egyes tételeire is. A válaszból kiderült, hogy az összes fellépőre bruttó 12,7 milliót költenének, ebből a két nagy zenekar tiszteletdíja 5,7, illetve 4,5 millió forint. A fennmaradó összegből kisebb produkciókat, együtteseket, gyermekprogramokat fognak finanszírozni, de egy előzenekar gázsijára is kell 635 ezer, míg két DJ fellépti díjára körülbelül 300 ezer forint. A teljes fesztivál háttértámogatására (biztonsági és takarító szolgálatra, tűzoltókra, mentőkre, katasztrófavédelmi ellenőrzésekre és egyebekre) 8,6, a Búzapiac térre tervezett nagyszínpad fény- és hangtechnikájára 8,5, míg a különböző rendezvényeszközökre (például kordonokra, mobil toalettekre, sörpadokra, öltözőkre) 4,8 millió forintra lesz szükség. Zsikó Zoltán megjegyezte: ezek az összegek minden esetben versenyeztetés után dőltek el, magyarán igyekeztek a legkedvezőbb árajánlatokra rábólintani. 

Bár tudja, hogy ez soknak tűnhet, valójában nem az, már amennyiben Kalocsának tényleg az a szándéka, hogy a legnagyobb rendezvényének színvonala felzárkózzon a Szekszárdi Szüreti Napok, vagy éppen a Bajai Halfőző Fesztivál mellé. 

A magasabb elvárások, a felkapottabb művészek és a hozzájuk kötődő infrastruktúra biztosítása nagyságrendileg ennyibe, sőt, idővel még többe kerülhet - fűzte hozzá.

Dr. Bagó Zoltán jelezte: zavarja, hogy a napirend sürgősséggel került a grémium elé, holott az adófizetők 36 millió forintjáról szívesebben döntene úgy, hogy az előirányzatot jó előre megismerhetik a képviselők, illetve a bizottságok is áttárgyalhatják. A polgármester erre reagálva elmondta: a tavalyi Halott Pénz koncert reptéri szervezése közel ötven millió forintba került (pályázati segítséggel), és csak pár héttel előtte tudtak végleges döntést hozni róla, tehát ahhoz képest most nagyon időben terítékre került a fesztivál. Úgy véli, a kért 36 millió nem jelentős összeg a szekszárdi, illetve bajai népünnepélyek költségeihez viszonyítva, hiszen azokra 80-100 milliót is elköltenek a települési önkormányzatok. A KIKK igénylését végül kormánypárti többséggel megszavazta a testület, így zöld utat kapott a tervezett program. 

Az EDDA Művek és a Kowalsky meg a Vega, valamint DJ Dominque és – az egyébként kalocsai kötődésű – Roberto Rios mellett nagy élménynek ígérkezik a Don't Stop The Queen emlékzenekar is, hiszen a legendás angol együttes slágerei új reneszánszukat élik a Bohém rapszódia című film óta. A tavalyi, kisebb volumenű fesztiválon kimaradt, de most visszatér a Paprikás Ételek Főzőversenye, amelynek – illetve a fentebb írtakon kívüli összes többi programnak – az Érsekkert ad majd otthont. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában