Galériával

2022.08.15. 19:55

Nemzeti Fogathajtó Emlékversenyt rendeztek Mélykúton

Muity Sándor Nemzeti Fogathajtó Emlékversenyt rendezett az elmúlt hétvégén a Mélykúti Lovasegyesület.

Márton Anna

32 startot tekinthettem meg a nézők.

Fotó: Pozsgai Ákos

A megméretés csütörtökön kezdődött az állatorvosi szemlével, pénteken a díjhajtást, szombaton a maratont, vasárnap pedig az akadályhajtást szervezték meg. Ezt követően tartották meg az eredményhirdetést a bajnokavatással.

A Covid miatt két év kihagyás után nagy várakozás előzte meg az Országos B Kategóriás Fogathajtó Döntőt, ezt az érdeklődők száma is jelezte. Óriási nézettsége volt a fogathajtásnak, jóval nagyobb, mint a hazai rendezésű nagy nemzetközi versenyeken.

– Szeretik a bácskaiak ezt a fogatsportot, Mélykút pedig egy tradicionális helyszín. Az emlékverseny névadója Muity Sándor, aki a hetvenes években a Mélykúti TSZ elnöke volt, ő alapozta meg a nemzetközi szintű fogathajtást a településen. Érdekesség, hogy ezen a Mélykúti Lovaspályán hajtott korábban Fülöp herceg is. Itt igazi tradíciója van a fogathajtásnak 

– mondta hírportálunknak Vörös Szilárd felsőszentiváni polgármester, a Mélykúti Lovas Egyesület tagja.

Kovács Tamás, Mélykút polgármestere, a Mélykúti Lovas Egyesület elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy hosszú távon tervezik a verseny szervezését. A verseny rangját emelte, hogy olyan hajtók is részt vettek, mint Lázár Zoltán világbajnokunk, vagy dr. Tóth Andrea, aki kettes fogat A kategóriában második lett a magyar bajnokságban. Ő ezen a versenyen B kategóriában új lovat próbált ki.

A versenyre ellátogatott többek között több világbajnok is: Bárdos György, Kecskeméti László, Nyúl Zoltán, Osztertág Kristóf és a Magyar Lovas Szövetség elnöke, Lázár Vilmos is.

A versenyre 37 nevezés érkezett és 32 start volt. A nemzeti A kategóriában egyes, kettes és négyes fogatversenyt rendeztek. Az összetett versenyt négyesben Lázár Zoltán világbajnok, kettesben Pál Attila (Románia), egyesben Rondzik Gábor nyerte meg.

A versenyigazgató Torma Gábor volt, a Mélykúti Lovas Egyesület vezetőségi tagja. A munkáját segítette Molnár József 1990-es kettesfogathajtó magyar bajnok, Vörös József, Figura Szabolcs és családjaik, valamint az egyesület korábbi hajtói és tagjai.

Az egyesfogathajtó CAN B OB döntőt Szabó Bence János, a Tiszaföldvári Lovas Klub SE versenyzője nyerte. A CAN-B kettesfogathajtó OB döntő bajnoka Vörös Milán, a Mélykúti LSE versenyzője lett, aki egyedüli versenyző volt a rendező egyesület színeiben.

A vándorkupát szintén Vörös Milán nyerte meg a lipicai fogattal, egy évig ő őrizheti a kupát, amit Muity Sándor fia, Muity Ferenc többszörös Európa-bajnok és vb-érmes egykori fogathajtó adott át. A B kategóriás magyar bajnok felkészítője Kecskeméti László kettes- és négyesfogathajtó világbajnok, segédhajtója testvére, Vörös Zorán volt. A fogatban három ló volt: Muskétás, a saját tenyésztésű fekete lipicai ló, valamint Nádor és Derrick. Díjhajtásban második helyet szerezte meg, maratonban hetedik, akadályhajtásban negyedik, összetettben pedig szoros küzdelemben első helyen végzett.

A rendezvény keretében a versenybizottság megkoszorúzta Muity Sándor emléktábláját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában