Gyermeknevelés

2022.09.28. 06:55

A szülők akarata hívta életre a halasi Waldorf-óvodát

Szeptember elején kezdte meg működését Kiskunhalason a Szélben Szálló Pitypang Waldorf Óvoda, az új intézményt szülői elhatározás hívta életre. Két éve kezdték meg a munkát az alapító szülők és óvónők az igényfelméréssel, csapatépítéssel, a fizikai és pedagógiai háttérmunkával.

Pozsgai Ákos

Az óvoda összesen 25 gyermeket tud fogadni.

Fotó: Pozsgai Ákos

A Felsővárosban az önkormányzat tulajdonában lévő sörfőzde épületét kapta meg a Halasi Waldorf Egyesület a várostól működésre, amelyet a nyár folyamán átalakítottak. Az épületen az elmúlt 8 hónapban jelentős felújítást végeztünk helyi cégek, egyéni vállalkozók és segítő magánszemélyek támogatásával. Meg kellett felelnünk a Waldorf óvodák helyiség és eszközjegyzékének, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a szakhatósági előírásoknak.

Két év előkészület után idén kapták meg azt az erőt, ami szükséges volt a fizikai és szellemi világ áldásához is, hogy megszülethessen a Szélben Szálló Pitypang Waldorf Óvoda – mondta a baon.hu-nak Molnár Edina, az új óvodát működtető Halasi Waldorf Egyesület elnöke. 

Mint megtudtuk, Lakatos-Korda Hajnalka és Lakatos Tamás tavaly szeptemberben cseppent nagylányuk révén a Kunfehértón működő Waldorf-iskolákba.  Ennek hatására a kezdeményezés szíve és motorja lettek. Az alapítók között volt még Harnóczi Erzsébet óvodavezető, Leirer Csilla Waldorf óvónő, Pastrovics Aliz, akinek négy gyermeke közül három már Waldorf iskolás. Az óvodalapításból kivette a rá eső részt Molnár Edina egyesületi vezető is.

– Ahogy Böjte Csaba mondta, „Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé.” Mi nagyon éreztük azt az erőt, ami egyrészt a saját kis közösségünkből, másrészt a külvilágból a felénk áradó bizalomból, hitből és segíteni akarásból táplálkozott. Az utóbbi hónapokban jellemző volt, hogy minden megoldandó feladat órákon belül gazdára talált, a probléma mellé pipák kerültek, a kérdések mellé pedig válaszok. 

Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki akár kicsi, akár nagy mértékben járult hozzá, hogy a környék egyetlen alternatív óvodája megnyithassa kapuit Kiskunhalason 

– emelte ki Molnár Edina, aki azt is elmondta, hogy az iskolás szülők segítségével gyűjtötték össze az óvoda eszközeit, valamint több magán felajánlás és szülői támogatás is érkezett az egyesületi forrás mellé. Az új óvoda vegyes csoporttal indult, összesen 25 főt tud fogadni az intézmény. A jelentkezés folyamatos, a csoporttal három óvodapedagógus foglalkozik.

– A Waldorf Óvodapedagógiai Programra épülnek a mindennapjaink, óvodánk hidat képez a családi fészek és az intézmény között, feladatunk a gyermek belső világának védelme. 

Célunk, hogy a gyermekeket segítsük abban, hogy testileg egészséges, lelkileg szabad és szellemileg kreatív emberekké váljanak, akik képesek környezetüket emberségesebbé tenni 

– fejtette ki az egyesületi elnök, aki kiemelte, hogy a művészeti tevékenységek is fontos szerepet kapnak a gyerekek szociális kapcsolatainak kialakításában.

Az új óvoda is megkapja a gyermekek után járó állami normatívát a pedagógusok bérére vonatkozóan, ám a működési költségeket (rezsi, anyagok, eszközök) szülői támogatásból finanszírozzák, amelynek mértéke változó.

Igazi közösségként működnek 

Molnár Edina a Halasi Waldorf Egyesület elnöke elmondta munkatársunknak, hogy az óvoda életét a napi, heti és éves ritmusok határozzák meg, mely segítenek a gyermekeinknek a rendszeresség és biztonságérzet kialakulásában Mint megtudtuk: a Magyar Waldorf Szövetség fogja össze az országban a Waldorf intézményeket, elsősorban szakmai, pedagógiai és jogi segítséget nyújtva. A Waldorf iskolák és óvodák nem csak a családok felé nyitottak, hanem egymás felé is, rendszeresen kapcsolódunk egymáshoz akár fenntartói, akár pedagógiai, akár szülői konferenciákon, munkacsoportok kapcsán. Élő és igazi közösséget alkotva. 
– A természettel együtt élünk: kizárólag természetes és minőségi alapanyagok és eszközök és táplálék veszik körül a gyermekeket, a természet tisztelete, szeretete, a természettel való kapcsolat megélése mindennapunk része – mondta el Molnár Edina. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában