Hangolódás az ünnepekre

2022.11.29. 19:50

Baráti társaságok vetélkedtek a solti forraltbor-főzőversenyen

Ötödik alkalommal rendezték meg a forraltbor-főzőversenyt az ünnepi díszbe öltöztetett Vécsey könyvtár parkjában. A rendezvény hagyományosan az óvodások és a nyugdíjasok közös fenyőfadíszítésével kezdődött, majd helyi előadók és sztárvendégek műsorával folytatódott. Solti kézművesek termékeiből színes karácsonyi kirakodóvásár is várta az eseményen résztvevő nagyszámú közönséget.

Lencsés P. Anna

A bíráló bizottság egy része, az első helyezett csapat képviselőjével (Solti Szőlőhegyért Egyesület)

Fotó: Lenécs P. Anna

A forraltbor-verseny népszerűségét mutatta, hogy ebben az évben tizenhét csapat nevezett, akik mindannyian saját recept alapján készítették el a téli időszak jellegzetes italát. Szakértő bíráló bizottság értékelte az elkészült fűszeres italokat, akik íz, illat, és a felhasznált bor minősége alapján hozták meg a döntésüket, mivel az ítészek véleménye szerint, jó forralt bort, csak jó alapanyagból lehet készíteni. 

Legtöbben a fahéjat, szegfűszeget, citromot, narancsot, cukrot használták az ízesítésre. Az értékeléskor kiemelték, hogy a befűszerezett bort sohasem szabad felforralni, csak 80 fokra felmelegíteni és utána húsz perc pihentetés után érdemes fogyasztani. Az első helyet és az újonnan alapított vándorserleget a bírálók döntése alapján a Solti Szőlőhegyért Egyesület kapta, a második a gróf Vécsey Károly Borlovagrend, a harmadik a Baslana Borászat lett. Különdíjat érdemelt ki a solti képviselő-testület által készített forralt bor.

A rendezvényen jótékonykodásra is volt lehetőség, amelynek a célja a városi mikulás ünnep programjának támogatása volt. 

Ezt a célt szolgálta a jótékonysági sütivásár, ahol díjazták is a legjobbakat. Első lett Joó-Vörös Mónika mézeskalácsa, második Baracsiné Horváth Katalin mézeskalács krémese, harmadik Nagyné Szabó Ildikó frissen ropogós diósa. Különdíjat kapott Csertő Györgyi, aki makaront sütött.

A jótékonysági bevételt gyarapította a nagyszámú tombolatárgy, amely felajánlásokból jött össze, valamint a helyi vállalkozók baráti körének, a BBQ Barátok csapatának adománya, akik street-food szendvicseket készítettek. Az összbevétel 450 ezer forint lett, amely az elmúlt öt év legmagasabb összege. Ezt a közelgő városi mikulás rendezvényre fordítják, ahol az előzetes regisztráció alapján több mint kétszáz gyermek fog csomagot kapni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában