Beruházások

2022.12.08. 11:20

Vízvezeték-hálózat korszerűsítéséről és útfejlesztésről döntött a kecskeméti közgyűlés

Vízvezeték-rendszer korszerűsítésére irányuló döntést hozott a kecskeméti közgyűlés csütörtöki ülésén. Kecskemét önkormányzata Ballószög önkormányzatával és a Bácsvíz Zrt. vezetésével, mint konzorciumi taggal az ivóvízközmű-rendszer fejlesztése érdekében támogatási kérelmet nyújtott be a nagy átmérőjű, elavult vízvezetékek rövidtávú fejlesztésére, illetve a Bácsvíz Zrt. telephelyén található energetikai és ellátásbiztonságot erősítő gépészeti fejlesztésére.

Horváth Péter

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A fejlesztési terv kiterjed a Kecskeméti Ipari Park területét kiszolgáló vízvezeték-rendszerre is. Ezt az is indokolja, hogy a déli iparterületre betelepült ipari létesítmények megnövekedett vízigényét kizárólag a rekonstruált fővezeték tudja zavartalanul kiszolgálni.

Az uniós KEHOP pályázat támogatási kérelmét március 18-án adta be a konzorcium, és szeptember 14-én támogató döntésben részesült. A pályázati forrásból fejlesztik Kecskeméten a Mártírok útja-Szent István körút, Ipoly utca, Betonkeverő utca vízvezeték-rendszerét, összesen több mint 7,4 kilométer hosszon. Az I. számú vízműtelep energiahatékonysági fejlesztése keretében egy 50 kilowattcsúcs kapacitású szigetüzemű napelemparkot és ivóvízszivattyúkat telepítenek, ami a stabilitást növeli. 

A projekt keretében a vízműtelepen az ivóvíz arzénmentesítésének hatékonyságát is növelik.

A víziközmű-rendszer fejlesztését az önkormányzat a 2023-2027 közötti Gördülő Fejlesztési Tervben is szerepelteti.

A vízveszteség csökkentését célozza egy másik Uniós KEHOP pályázat, melyen Kecskemét Kerekegyházával, Helvéciával és Ballószöggel konzorciumban indult. A beruházás nettó értéke egymilliárd 667 millió forint, melyhez a támogatás mértéke 1,167 milliárd forint és nettó 500 millió forint önerő szükséges. A közgyűlés szavazott arról, hogy az önerőt a konzorciumi társaság víziközmű bérleti díjából képzett tartalék terhére biztosítják. Önerőt Ballószög és Helvécia is biztosít részvételi arányában. A társaság folyószámlán jelenleg 1,126 milliárd forint van. Az önerő nem veszélyezteti a Bácsvíz Zrt. feladatellátását.

Arról is szavazott a közgyűlés, hogy Kecskemét Déli Iparterületén, az 54. számú főút és a Mercedes-gyár 2. számú kapuját és onnan a Barényi Béla utat összekötő önkormányzati utat 2x1 sávosról 2x1+1 sávosra bővítik és bővítik a Daimler út-54. számú főút csomópontját is. Ehhez a kormány több mint 33 millió forint támogatásról döntött. A bővítésre a Déli Iparterület folyamatban lévő és jövőbeni beruházói fejlesztések miatt van szükség. A közgyűlés döntött a kedvezményezetti kötelezettségek teljesítéséről, vagyis a fejlesztés megvalósításáról.

Lévai Jánosné tanácsnok hozzászólásában üdvözölte a fejlesztést, ami a Szent István körút és a Mártírok útja környékén tapasztalható csőtöréseket is orvosolja, így nagy segítséget jelent az ott élőknek. Hangsúlyozta, hogy a beruházás része a felbontott közterületi részek visszaállítását.

A közgyűlés 20 igennel egyhangúlag elfogadta az önerő biztosításáról szóló előterjesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában