Közösség

2023.01.28. 18:12

Igazi falusi disznóvágást rendeztek Páhiban – galériával

Szombat reggel hat és hét óra között lehelte ki a lelkét az a két hízó Páhiban, amelyek húsát egy víg társaság dolgozta fel délelőtt a II. Páhi Falusi Disznóvágás rendezvény keretein belül.

Barta Zsolt

A felvételen a böllérek csapata látható

Fotó: Barta Zsolt

A Páhi Gazdakör sátrában Janik László főböllér és kollégája Szabó Tibor vezetésével dolgoztak a segítők. A munka elején gyorsan megreggelizett a társaság, sült vér és máj volt a menü. S, hogy mindenkinek meglegyen a megfelelő étvágya szíverősítővel láttak sokan a klasszikus reggelihez. Akinek túl erős lett volna a helyi pálinka, annak forró tea jutott belső testmelegítőnek. 

A két hízót Vágó Zsolt és Siroki Viktor nevelte fel a közösség számára. A két jószág súlya 350 kilogramm felett volt. Pecznyik Béla gazdaköri elnök hírportálunknak elmondta, hogy délben sült hús és kolbász, este a bálon orjaleves, 312 töltött káposzta, hurka, kolbász várja azt a 140 embert, akik báli vacsorajegyet vásároltak. Volt olyan személy, aki 10, de olyan is, aki 12 jegyet vett, így jöhettek a barátok a környékbeli településekről Kiskőrösről és Tabdiból is. 

Ami pedig elmaradhatatlan egy disznótor során, az nem más, mint a hájas tészta: ezt Borzák Mónika ajánlotta fel. A közösségi rendezvényt második alkalommal rendezték meg a faluban, amely alapvetően közösségszerevező jellegű. A gazdakör 54 embert számol, a tagok fele nagyon aktív, többségük bekapcsolódott a napi munkába is, akik mellett besegítettek az óvodai dolgozók is. 

Pecznyik Béla elmondása szerint a támogató jegyek bevételéből rendezvényeket tartanak, amelyek a napi mezőgazdasági gazdálkodáshoz kapcsolódnak. 

Illetve terveznek egy látogatást a Szekszárdi Borvidékre is. Hogy mi kerül fel este az asztalra, a „a jóféle disznóságok” mellé? A falu két borát az Izsáki Arany Sárfehért Poczkodi Csaba szőlőjéből és a generosa kövidinka cuvéet Gergye András és Pecznyik Béla szőlőjéből készítették. 

A feldolgozó munka „karmestere” Janik László sertéstenyésztő hentes volt. A főböllér hírportálunknak elmondta, hogy ő maga kézműveshúsáru-előállító, hétköznap Kiskőrösön dolgozik egy húsboltban. Az idei szezonban már levágott több mint 30 disznót. Évközben 15 hízót nevel fel. 

Mint mondta, bajban a sertéstenyésztő ágazat. Anyakocát alig tartanak a családok, a malacok ára kiszámíthatatlan. Két éve még 10 ezer forintba került a választási malac, tavaly 20, most már akár 30 ezer forintot is elkérhetnek a kis jószágokért. A hízó árakat alapvetően a takarmányárak határozzák meg, azok meg az ismert okok miatt az egekben vannak. Hogy ő, a főböllér miért csinálja, ha mások abbahagyják a tenyésztést? 

Azt mondta, ez egy életforma: nagyapja, apja is ezt a munkát szerette, sőt a lánya is kötődni szeretne ehhez a munkához. Boglárka álma ugyanis az állatorvosi hivatás. Ő azonban nem annyira kutyákat vagy macskákat kívánna gyógyítani, hanem haszonállatokat. 

A környékben szerencsére van elegendő, úgyhogy szükség van egy jó állatorvosra. A szombati időjárás kellemes volt a disznóvágáson dolgozók számára. Pecznyik Béla gazdaköri elnök azt mondta, hogy bár eddig volt elegendő eső, de a gyűrűs kutakban még nem csillog a víz, azaz a talajvíz szintje még mindig alacsonyabb a kelleténél. Így az alapvető probléma, a Homokhátság vízszintjének a visszaállítása, még várat magára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában