Budapest

2023.01.29. 19:50

Örömjátékot mutattak be a jakabiak a Nemzeti Színházban – videóval

Életre szóló élmény, egyben nagy siker érte a Jakabi Kultúrműhely színjátszó csoportját, miután ott játszhattak, ahol annak idején más nagy nevek mellett Gobbi Hilda, Törőcsik Mari, Sinkovits Imre vagy Latabár Kálmán alakított nagy szerepeket: Budapesten, a Nemzeti Színházban adták elő az Óz, a nagy varázsló című zenés mesejátékukat a VIII. Pajtaszínházi Szemle keretében szombaton.

Horváth Péter

Az Óz, a nagy varázsló című könyv egyedi színpadi adaptációját mutatták be Nemzeti Színházban

Fotó: Horváth Péter

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, L. Frank Baum világhírű meséje, az Óz, a nagy varázsló című könyvének egyedi színpadi adaptációját alkotta meg a Jakabi Kultúrműhely, melynek január 21-én tartották nagy sikerű premierjét Jakabszálláson. 

A zenés, táncos mesejáték rendezője Gellért Imréné Etelka, a teljes egészében újraalkotott szöveget Horváthné Gellért Emőke Anna írta. A darab még el sem készült, de a település már meghívást kapott a Magyar Teátrumi Társaság és a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) VIII. Pajtaszínházi Szemléjére, amit január 21-én és 28-án rendeztek meg a Nemzeti Színházban. A jakabi színjátszók szombaton léptek fel a felnőtteknek is szóló mesejátékukkal a nemzet színházának Gobbi Hilda Színpadán.

Érthetően nagy izgalommal készültek a jakabiak a rendkívüli fellépésre, de erőt adott nekik az, hogy túl voltak egy sikeres bemutatón és a Nemzetibeli előadást megelőzte még két telt házas produkció Jakabszálláson. 

És persze a Nemzeti Színház patinás, egyben doppingoló atmoszférája is segítette őket, valamint a neves tagokból álló zsűri megnyitón elmondott, lelkesítő szavai.

 Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektora, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, és így az esemény házigazdája köszöntőjében a pajtaszínházi közösség amatőr színjátszóinak lelkesedését és odaadását méltatta. Hamvas Béla: A bor filozófiája című művében leírtakat párhuzamba állítva Rátóti Zoltán elmondta, hogy a borhoz és a szerelemhez hasonlóan a színházat csinálni bárhol és bármikor lehet, erre kiváló példát nyújtanak a települések színjátszói.

Ókovács Szilveszer, a Magyar Állami Operaház főigazgatója is méltatóan szólt a színjátszó közösségekről. Kifejtette, hogy azok lehetőséget nyújtanak a tagjaik talentumainak gyarapítására és mások tehetségének felszínre hozásában. A zsűri tagja volt még az NMI szakmai igazgatóhelyettese, Novák Irén és Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora.

A jakabiak előadása hatalmas siker volt, jutalmuk a Nemzeti nagy számú közönségének vastapsa volt. Gellértné Etelka, a csoport vezetője és a darab rendezője az előadás után elmondta: 

a legnagyobb kihívást a technikai körülmények jelentették, az új színpad bejárása, birtokba vétele, a körülmények felmérése. 

Ebben Szilágyi Annamária színművész, a csoport mentora nyújtott segítséget. A társulat sikerélményekkel érkezett a patinás teátrumba, ami nagyon fontos adalék volt a szombati sikerhez. – Nagyon gyorsan alkalmazkodott a csoport az új körülményekhez és igazán élvezték az előadást. Mindenki dicséretet érdemel közösségünkben, hogy az ismeretlen körülmények között is csodás előadást mutattak be. Felemelő érzés és életre szóló élmény volt mindenkinek, hogy a nemzet színházában játszatott, amihez a teátrum minden segítséget megadott – mondta a rendező, hozzátéve, hogy rendkívüli gesztus a szervezők részéről a meghívás, ami bizonyítja, hogy érdemes a közönségnek játszaniuk. 

Gellértné Etelka kiemelte az esemény inspiráló hatását, hiszen más megyék színjátszó közösségeinek előadását is megtekintették a jakabiak, így belelátva egymás módszereibe, előadóművészetébe. Azt is hangsúlyozta, hogy mivel az esemény szemle, és nem verseny volt, így megadatott az együttlét élménye a többi színjátszó műhellyel.

A szemlén bemutatott előadás elismeréseképpen méltató emléklapot kaptak a résztvevők, amin minden előadás személyre szabott elismerése olvasható, amit az SZFE színikritikus hallgatóitói írtak. - Gratulálunk a nagyszerű előadáshoz, amelyből a szereplők színészmesterségbeli felkészültségét érdemes kiemelni! Főleg a beszédtechnikát, amin nem fogott ki a nagyszínpad sem. Kifejezetten felszabadult örömjátékot láttunk, senkit nem hozott zavarba a tekintélyes számú nézőközönség. Ötletes és dinamikus kötésekkel sorjáztak a jelenetek, jó ritmusban. A különféle helyszínek  kiváló szcenikai megoldásokkal teremtettek atmoszférát. Külön dicséret a pipacs mezőnek és a Totóknak (a kiskutya szereplőknek - a szerző)! - szól a jakabi előadás méltatása.

Cikkünkben szereplő videó a Baon.hu Youtube-csatornáján is elérhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!