Frissítve

2023.02.04. 12:25

A szél okozta károk miatt ismét többször riasztották a tűzoltókat Bács-Kiskunban – galériákkal

Nem kímélt az időjárás Bács-Kiskunban sem, több helyre is riasztották a tűzoltókat.

Baon.hu

Frissítve (18.56):

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már visszavonta a széllökés veszélye miatt kiadott harmadfokú riasztást, de így sem csökkentek a viharkárok száma. Tizenhét óra harminc perckor ezerkétszáznál állt a folyamatban lévő események száma országosan. 

A legtöbbször úttestre, épületekre, járművekre dőlt fákhoz, leszakadt vezetékekhez, lakóházak megbontott tetejéhez hívták a tűzoltókat. 

Az V. kerületi Ferenczy István utcában egy szálló tetejéről esett le egy nagy vaslemez, amely fennakadt a lift gépházának oldalán. A tűzoltók eltávolították a súlyos darabot. A borsodi Encsen, a busztársaság telephelyén dőlt ki egy fenyőfa, ami leszakított egy vezetéket. A fa egy melléképületre dőlt, a tűzoltók távolították el. A Vas vármegyei Répcelakon a katolikus templom tetejét rongálta meg a szél. A tűzoltók eltávolították a tizenöt méter magasan lógó cserepeket. A vasúti forgalmat is akadályozták a viharkárok. Püspökladányban egy, a sínekre kidőlt fa miatt nem tudott haladni a vonat, de Fábiánsebestyén és Gádoros között is sínekre kidőlt fák okoztak gondot a közlekedésben – derül ki a katasztrófavédelem tájékoztatójából.

Az MVM For You közösségi oldalán számolt be arról, hogy az országban számos helyen 100 kilométer/órát meghaladó orkán erejű szél miatt a villamos hálózatra dőlő fák, leszakadt ágak, kitört oszlopok több helyen vezetékszakadást idéztek elő, amely az MVM Démász ellátási területén leginkább Baja és Kiskunhalas környékén okozott kiesést a szolgáltatásban.

Bács-Kiskunban a zord időjárás által kevésbé érintett régiókból érkeztek szerelőpárok, így jelenleg 130 MVM Démász szakember és alvállalkozó partnerük dolgozik a hálózat javításán. Az üzemzavarokban jelenleg mintegy 6 ezer embert érintenek.

A szolgáltató kéri, hogy ha valaki a villamosenergia-hálózaton szakadást észlel a hálózatot ne közelítse meg!

Ha pedig az MVM Démász Áramhálózati Kft. működési területén hibát észlelünk, kérik ezen telefonszámon jelentsék be: 06 62 565 881!

Mélykúton is dolgoznak az áramszolgáltató munkatársai
Fotós: Pozsgai Ákos

(15.35):

Csávolyon és Tataházán is közel 80 kilométer/órás szél fúj, több helyen is hatalmas fák dőltek az utakra, villanyoszlopokra. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak az áramszolgáltató munkatársaival együtt. 

(14.26):

Reggel óta meg sem állnak a tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. Kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, elsősorban a Dunántúlon – tájékoztatta szerkesztőségünket Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Hatalmas károkat okoz az erős szél
Fotós: Pozsgai Ákos

Mint megtudtuk a legtöbb riasztást Somogy, Baranya, Fejér, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékből érkeztek eddig, itt okozza a legtöbb kárt az erős szél. A legtöbbször letört faágak és kidőlt fák miatt vonulnak a tűzoltók, de sok épület tetőszerkezetét, kéményét is megbontotta a viharos szél. Budapest második kerületében és Sopronban is egy templom tetejét rongálta meg. A Csongrád-Csanád vármegyei Ásotthalmon egy könnyűszerkezetes garázst kapott fel a szél. A Nógrád vármegyei Dejtáron menet közben közlekedő autóra zuhant egy fa, a jármű két utasának egyike megsérült. Győrött egy iskola szigetelését bontotta meg száz négyzetméteren.

A szél miatt kidőlt fák lakóházakra, középületekre, kerítésekre, utakra, vasúti sínekre és elektromos vezetékekre dőlnek, elszakítva azokat. Emiatt fennakadásokra kell számítani az áramellátásban és a közlekedésben is. 

Országszerte több mint százezer fogyasztási helyen nincs átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek. 

A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében. A tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei egymás mellett dolgoznak. A tűzoltók megtisztítják a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei. Sok helyen az elszakadt vezetékek szikrázása tüzet is okoz, emiatt csak a tűz eloltása után lehet hozzákezdeni a károk felszámolásához, az ellátás helyreállításához.

A közleményből kiderül, hogy a Dunántúl nagy részén továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben az erős szél miatt. Javasolják, hogy aki teheti, maradjon otthon a riasztással érintett területen. Ahol akadozik az áramellátás, tanácsos nem lemeríteni a mobiltelefont, hogy baj esetén segítséget lehessen hívni. Akinek halaszthatatlan teendője van, indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, mert sok út le van zárva a kidőlt fák miatt.

Ha bárki bajba jutott embert, veszélyes helyzetet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Korábban írtuk:

Mint arról korábban beszámoltunk Bács-Kiskunban másodfokú narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

Dunapatajon lezárták az Ordasi utat.
Fotós: Horváth Sándor István
Fotós: Horváth Sándor István

Kovács Andrea főhadnagy, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője érdeklődésünkre elmondta hogy folyamatosan érkeznek a bejelentések, Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz szombaton a viharos erejű szél miatt. Elmondta, a tűzoltókat nagyméretű lehasadt faágak miatt riasztották, illetve

 vezetékekre, úttestre és épületre is dőltek fák. 

Személyi sérülésről eddig nem érkezett bejelentés.

Mint megtudtuk, a tűzoltók fűrésszel, kézi erővel távolítják el a lehasadt faágakat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!