Károk

2023.02.04. 20:38

Több mint 250 bejelentést kaptak a tűzoltók a viharos erejű szél miatt Bács-Kiskunban – galériákkal

Szombaton hatalmas erővel tombolt a vihar Bács-Kiskunban is. A tűzoltók és az áramszolgáltató munkatársai folyamatosan dolgoztak. Több helyen is fákat döntött ki a szél.

Pozsgai Ákos / Várkonyi Rozália

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, elsőfokú, citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki széllökések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön, de szombaton már narancssárga riasztást adtak ki, mely szerint a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

Szombaton folyamatosan érkeztek a bejelentések a tűzoltókhoz és az áramszolgáltatókhoz. A szél miatt kidőlt fák lakóházakra, középületekre, kerítésekre, utakra, vasúti sínekre és elektromos vezetékekre dőlnek, elszakítva azokat. Emiatt fennakadásokkal kellet számítani az áramellátásban és a közlekedésben is. Bár később visszavonták a narancssárga riasztást, de így sem csökkentek a viharkárok száma. 

Kovács Andrea főhadnagy, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy szombaton a legtöbb esetben úttestekre, járdákra, épületekre, vezetékekre szakadtak nagyméretű faágak vagy dőltek fák. Volt olyan eset is, amikor az épület tetőszerkezetét rongálta meg a vihar. Reggel 8 óra körül érkezett az első bejelentés, utána folyamatosan riasztották helyszínről helyszínre a tűzoltókat, egészen este 20.30-ig több mint 250 bejelentést kaptak. Hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók is vonultak a helyszínekre. Mint megtudtuk, eddig nem tudnak olyan esetről, ahol személyi sérülés történt volna. Valószínűleg ezek a káresemények felszámolása vasárnap is folytatódni fognak. 

Hatalmas károkat okoz az erős szél Csávolyon is
Fotós: Pozsgai Ákos

Csávolyon kerítést és kaput döntött romba egy tövestől kidőlt hatalmas fenyőfa a Rákóczi utcában az utcai villanyvezetéket és kábeltévé hálózatot, és több villanyoszlopot is magával rántva. Személyi sérülés nem történt, ám az anyagi kár azonban komolynak mondható. Szombat délután az ott lakók még várták a tűzoltókat és a szolgáltató cégek munkatársait, hogy felszámolják a károkat és helyreállítsák az áram és kábeltévé szolgáltatást.

Tataházán, a Kossuth utcán dőlt ki egy fenyőfa gyökerestől ledöntve a mellette álló kerítést, néhány száz méterrel arrébb egy másik fenyőfa is rádőlt a közelben húzódó villamoshálózatra. Úttestre dőlt egy fa a Bácsszőlősre vezető úton is, mindhárom helyen a bácsalmási önkormányzati és önkéntes tűzoltók avatkoztak be.

Jánoshalmán, a Bajai úton dőlt a kerékpárútra egy családi ház téglakerítése, itt sem sérült meg senki, a házban élő idős nő hozzátartozói takarították le a kerékpárútról a törmeléket.

Egy téglakerítést is kidöntött a vihar Jánoshalmán
Fotós: Pozsgai Ákos

Tataháza és Mélykút között a magasfeszültségű vezetéket szakította le a 80 kilométer/órás sebességgel süvítő szél, Mélykúton a Jánoshalmára vezető út mellett szintén magasfeszültségű vezeték szakadt le. Mindkét helyen az áramszolgáltató munkatársai dolgoztak a műszaki hiba elhárításán.

Kiskunhalason is rengeteg munkát adott a viharos szél a tűzoltóknak és a Városgazda Zrt. munkatársainak, fákat csavart ki tövestől, az viharos erejű szél. A Petőfi utcában egy fa dőlt az útra, a Kollmann utcában, az Eperd utcában és a Munkácsi utcában is fák dőltek ki és faágak szakadtak le. A Zsanára vezető úton is be kellett avatkozniuk a halasi hivatásos tűzoltóknak és jókora faágak zuhantak a járdákra a lakótelepeken több helyen is.

A halasi tűzoltók besegítettek a kalocsai viharkárok felszámolásában is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!