Előadások

2023.02.07. 11:20

Új premiereket láthat a színház közönsége Kecskeméten

Szente Vajk, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház főrendezője volt a Gong rádió Mai téma című műsorának hétfői vendége. A főrendező a teátrum újrainduló évadáról és az évad további premierjeiről beszélt a rádióban.

Horváth Péter

A képen: Szente Vajk, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház főrendezője

Forrás: Gong Rádió

A januári zárva tartás után A miniszter félrelép című komédiával nyitott újra a Kecskeméti Nemzeti Színház pénteken. Szente Vajk elmondta, hogy olyan második évad tervet készítettek, amiben februártól áprilisig behozzák a januárban kiesett előadásokat, ami igen sok játéknapot jelent.

Szente Vajk elmondta, hogy hamarosan elkezdődnek egy újabb produkció, a Macbeth munkálatai, melynek március 17-én lesz a premierje a Ruszt József Stúdiószínházban. A nagyszínpadon legutóbb pénteken láthatott bemutatót a nagyérdemű, akkor A miniszter félrelép című komédiát tekinthették meg. Ez mégsem az első bemutató volt, hiszen a szilveszteri előadások során nagy sikerrel játszották.

Március végén a Luxemburg grófjának munkálatait kezdi a főrendező, melynek május 5-én lesz a bemutatója a Nagyszínházban, a próbák március végén kezdődnek. Az Elisabeth sikere utat tört a Kecskeméti Nemzeti Színház darabjainak, ezért a Margitszigeti Szabadtéri Színpad még látatlanban meghívta a produkciót.  

A főrendező elmondta, hogy a Kamaraszínház és a Stúdiószínpad márciusban nyitja meg kapuit, mindkét játékhelyen számos előadást tekinthet meg a közönség. A Kelemen László Kamaraszínházban a Hattyú című balett előadás látható Barta Dóra rendezésében, valamint Gian-Carlo Menotti: A telefon avagy a szerelmi háromszög című vígoperája Cseke Péter dirigálásával. Utóbbi premierjét március 18-án tartják.  

Szente Vajk kijelentette, hogy az egy hónapos bezárást még nagy hideg esetén sem követik újabbak, az inkább biztonsági lezárásnak tekintendő.

A főrendező szólt a 2024-ben bemutatandó Most vagy soha című filmről is, melyet Rákay Philippel és Kis-Szabó Márkkal közösen írtak, kreatív producerei pedig jómaga és Rákay Philip voltak.  A film az 1848-as márciusi ifjak március 15-i tetteiről szól. 

A film elkészítésének lehetőségét a Nemzeti Filmintézet pályázatán nyerték el, a forgatás szeptemberben fejeződött be. Szente Vajk elmondta, hogy február 21-ére az összevágott, de utómunkálatok nélküli változat készen lesz, majd az utómunkák kilenc hónapot vesznek igénybe. A mozik 2024-ben, nemzeti ünnepünkhöz kötődően mutatják be a filmet.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában