Tiszakécske

2023.03.23. 11:49

Vádemelés: a fiú négy ujját vágta le a fűrészgép a hanyag mestere miatt

Maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség egy tiszakécskei asztalossal szemben, aki felügyelet nélkül hagyott egy szakmai gyakorlatát nála töltő 17 éves fiút, akinek négy ujját levágta egy fűrészgép − tájékoztatott közleményében a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

Horváth Péter

Forrás: ugyeszeg.hu

A tiszakécskei vállalkozó szakképzési munkaszerződés alapján foglalkoztatta műhelyében a bútorasztalosi tanulmányait folytató fiatalt. Az egyik ilyen hétvégi munka alkalmával, tavaly április végén azzal bízta meg a gyakornokot, hogy különböző léceket méretre vágjon a fűrészgéppel. Miután a vádlott kiadta a munkát, elment a műhelyből és a fiú önállóan, felügyelet nélkül végezte a feladatát – írja az ügyészség.

Mivel a tanuló szálkásnak találta a léceket, kesztyűt vett fel, amit a fűrészgép használatakor nem viselhetett volna. Azonban a megmunkálás során az egyik léc megakadt, és a fiú megszegve a munkavédelmi előírásokat, nem tolófával, hanem kézzel igazította meg. Ekkor akadt be a kesztyű a fűrészgép egyik alkatrészébe és a gép a jobb kisujját és még három ujjának első ujjperceit is csonkolta.

Forrás: ugyeszeg.hu

Az ügyészség megállapítása szerint a vádlott megszegte a munkavédelmi törvény előírásait azzal, hogy a baleset napján nem biztosította a sértett folyamatos szakmai irányítását és felügyeletét. Emiatt nem hívta fel a sértett figyelmét sem arra, hogy szabálytalanul és balesetveszélyesen végzi a munkáját, így veszélyezteti a testi épségét. Mivel nem volt jelent, így a gépet sem állította le, ezért bekövetkezett a baleset.

A férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság dönt majd.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában