Jubileumi ünnep

2023.06.01. 17:58

Húszéves testvériskolai kapcsolatot ünnepeltek a félegyházi Constantinumban – galériával

Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk. Ez a kultúra őrzött meg minket ezer éven át Európában. Ezeket a hagyományokat kötelességünk éltetni és továbbadni a következő nemzedéknek – idézte Kallós Zoltán, néprajzkutatót Pótári Tímea a Constantinum Intézmény hagyományőrző napján, melynek keretében a testvériskolai együttműködés húszéves évfordulóját is megünnepelték.

Vajda Piroska

A jelenlegi igazgatók, Tifán Irén és Mindák József aláírásaikkal újból megerősítették a két intézmény testvériskolai kapcsolatát

Fotó: Vajda Piroska

Régi hagyomány a Constantinum Katolikus Intézmény Móra Ferenc Általános Iskolában, hogy a Nemzeti Összetartozás Napjához közeli időpontban hagyományőrző napot rendeznek. Ezúttal a csütörtöki esemény keretében ünnepelték a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskolával húsz éve megkötött testvériskolai kapcsolat évfordulóját is.

– A hagyományaink azért vannak, hogy emlékeztessenek bennünket őseink kultúrájára, amelyet tiszteletben kell tartanunk. A múltban gyökerező kulturális örökség minden közösség számára az azonosság tudatának forrása. Azonban a népi hagyományok nem csak a kultúra őrzése miatt fontosak. Ezek az események, szokások, ünnepek abban is segítenek, hogy a közösséget összetartsák – fogalmazott az esemény megnyitóján Pótári Tímea, a félegyházi Móra Általános Iskola igazgatója. Hangsúlyozta, a szellemi örökség tünékeny, így szükség van a népzene és a néptánc, az ünnepek, a kézművesség megőrzésére. Ha kialakult egyfajta kötődés a szokással, később még jobban felértékelődik, szeretettel, megbecsüléssel adhatjuk tovább az utódainknak is.

A hagyományőrző napon a jelenlegi igazgatók, Tifán Irén és Mindák József aláírásaikkal újból megerősítették a két intézmény testvériskolai kapcsolatát. Majd az egykori igazgatók felelevenítették az elmúlt húsz év eredményeit és emlékeit. A jubileumi ünnepet a diákok műsora tette még teljesebbé.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában