Vásár

2024.03.24. 06:50

Tizenötödik alkalommal rendezték meg az Agrár Expot Kiskőrösön – galériával

Könnyedén bevásárolhatott bárki húsvét előtt, aki ellátogatott Kiskőrösre, a tizenötödik alkalommal megrendezett Agrár Expo-ra. Az érdeklődők olyan kistermelők termékeit kóstolhatták és vásárolhatták meg, akiket eddig nem ismertek, vagy ritkán találkozhatnak velük.

Barta Zsolt

A térségbeli élelmiszer-termelők nagy rendezvénye másfél évtizede a Kiskőrösön minden tavasszal megrendezendő Agrár Expo. A XV. Duna-Tisza közi Agrár Expo és Gasztronómiai Fesztivált szombaton 10 órakor nyitotta meg a sportcsarnokban Font Sándor országgyűlési képviselő, Domonyi László polgármester és dr. Nobilis Márton az agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. 

Agrár Expo, rendezvény, termelők
 Tizenötödik alkalommal rendezték meg az Agrár Expot Kiskőrösön
Fotó: Barta Zsolt

Domonyi László polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, senki sem gondolta, hogy tizenöt évet megél ez a rendezvény. Ez nem csak a támogatásoknak köszönhető, hanem annak is, hogy a kézműves termékek iránt magas az érdeklődés. Majd kitért arra is, hogy az idén nyílik meg a kiskőrösi új piaccsarnok, a helyben készített termékeket pedig minden nap el lehet érni majd ebben a csarnokban.

Magas minőségű termékekhez juthatunk

A polgármestertől Font Sándor országgyűlési képviselő vette át a szót, aki hangsúlyozta: az elmúlt tizenöt év során olyan magántermelőket lehetett felfedezni, akiket lehet, hogy nem ismernénk, ha az expón nem találkoztunk volna velük. Sem a covid válság, sem pedig a háborús válság miatt nem kell attól tartanunk, hogy nem jutunk magas minőségű termékekhez, a helybeli termelők ugyanis előállítják nekünk. Megjegyezte, hogy tudatosan húsvét előtt rendezik meg ezt az expot, amely élelmiszervásár is egyben. 

Az élelmiszeripar stratégiailag fontos ágazat

Dr. Nobilis Márton az agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára is üdvözölte a rendezvényt. Az élelmiszeripar stratégiailag fontos ágazat. Tavaszodik, és a gazdák elkezdték a munkát, megjelennek az első zöldségek is. Ezzel párhuzamosan áprilisban kiírásra kerülnek az élelmiszeripari és az állattenyésztési tematikájú pályázatok. 

Hangsúlyozta: jó alapanyagokból lehet csak magas minőségű élelmiszert készíteni. A jó alapanyaghoz, pedig szükség van pályázati támogatásokra.

Az államtitkár arra biztatta a termelőket, hogy pályázzanak bátran, mert a kormány támogatni fog minden olyan vállalkozást, amely az élelmiszeripar fejlesztésért tenni kíván. Az expo jó lehetőséget ad arra, hogy akár a pályázati tapasztalatokat kicseréljék a résztvevők – mondta az államtitkár. 

Kézműves termékek

A rendezvényen jó néhány húsipari feldolgozó cég kínálta termékeit. A kötözött sonkától, az ízes szalámikig sokféle terméket vásárolhattak a látogatók. Ezek mellett, mézeket, különböző szörpöket, gyógyitalokat, kézműves csokoládékat, borokat, röviditalokat, réteseket, sajtféleségeket, gyümölcsleveket is kóstolhattak az ide látogatók. 

Még vasárnap is érdemes ellátogatni a helyi sportcsarnokba. Vasárnap 15 órakor az Irigy Hónaljmirigy négy tagja fogja szórakoztatni az érdeklődőket. A rendezvény 18 órakor zár.

 

 

 


 

 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában