Beruházás

2024.03.27. 13:46

Impozáns épületkomplexum Mélykúton: fellendítheti a térség kulturális- és sportéletét – galériával

Jórészt elkészült a Mélykúti Művelődési, Sport-és Szabadidőközpont új épülete, az utolsó simítások, valamint a folyamatos műszaki átadások zajlanak. Magyarország egyik legszebb épületkomplexumát egy többnapos rendezvénysorozat keretében tervezik átadni még idén tavasszal.

Pozsgai Ákos

Nagyszabású sport- és művelődési célú beruházás indult el 2022 tavaszán Mélykúton, amikor elhelyezték a Mélykúti Művelődési, Sport-és Szabadidőközpont új épületegyüttesének alapkövét. A beruházás az önkormányzat megbízásából, a kecskeméti Horváth Építőmester Építőipari Zrt. és a paksi R.E.D-Hungary Ingatlanhasznosító Zrt. kivitelezésében valósult meg több mint ötmilliárd forintos állami támogatással. A közbeszerzési, műszaki ellenőri és projektmenedzseri feladatok ellátását a BMSK Zrt. végezte.

Mélykúti Művelődési, Sport-és Szabadidőközpont új épülete, beruházás, felújítás
Épül-szépül a Mélykúti Művelődési, Sport-és Szabadidőközpont új épülete
Fotó: Pozsga Ákos

Sportközpont, színházi terem és parkolók épültek

Az új épületkomplexum a város központjában, az azóta elbontott korábbi sportcsarnok területén épült fel.  A projekt során egy 20×40 méteres, szabványos méretű küzdőtérrel, 300 fős mobillelátókkal, öltözőkkel és egyéb kiszolgáló helyiségekkel rendelkezdő sportközpont jött létre. A külső területen egy 1367 négyzetméteres műfüves sportpályát is kialakítottak.

Az épületegyüttes központi részén egy 216 négyzetméteres aula kapott helyet, mindemellett az épület részét képezi egy 314 négyzetméteres rendezvényterem az ahhoz tartozó 141 négyzetméteres nézőtérrel és a 111 négyzetméteres színházi színpaddal.

Az épülethez tartozó területen belül 46 új parkoló létesült, ebből 4 hely az elektromos autók töltésére lesz alkalmas. A szomszédos telken továbbá megépült 27 darab személygépkocsi- és két autóbuszparkoló, a közterületen pedig további 41 darab személygépkocsi-parkoló, melyből hármat mozgássérültek részére alakítottak ki.

Élettel kell megtölteni a létesítményt

Jelenleg Magyarországon a vidéki, hasonló méretű települések közül a legnagyobb kulturális- és sportberuházás a mélykúti – erről korábban Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztésért felelős kormánybiztosa, a térség egyéni országgyűlési képviselője beszélt. A képviselő kiemelte, hogy komoly feladat vár a mélykútiakra: életet kell lehelni a falak közé sport és kulturális események rendezésével.

Kovács Tamás polgármester szerint nemcsak Mélykút, hanem a térség is gazdagodik az új komplexummal. 

– A környék kulturális- és sportrendezvényeinek terévé szeretnék tenni a létesítményt 

– erről a baon.hu-nak nyilatkozott a városvezető, amikor, Somogyi Szilárd, Nádasdy Kálmán-díjas színésszel, színházi rendezővel, az intézmény új vezetőjével körbejárták a megépült új épületegyüttest. Várhatóan még idén tavasszal egy több napos rendezvénysorozat keretében átadják a létesítményt.

– Lesz két kiállításmegnyitó Szöllősi Gábor képeiből, a helyi civil szervezetek is bemutatkoznak majd. Bemutatjuk az épület különböző rendezvénytereinek funkcióit, a színháztermet, a báltermet és a mozitermet. A sportcsarnokban egy művészválogatott, valamint a mélykúti öregfiúk futballcsapata is megmérkőzik egymással, a moziteremben lesz filmvetítés, valamint egy színházi előadás is, a Pesti Broadway Stúdió növendékeinek a vizsgaelőadását tekintheti meg a közönség. Élő zenekaros operettgálára várjuk minden érdeklődőt – mondta el hírportálunknak Somogyi Szilárd, a Mélykúti Művelődési, Sport-és Szabadidő Központ intézményvezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában