Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó

2022.08.10. 06:45

Méhészkedik is a nagykamarási mézkirálynő

Az idei volt a 34. alkalom, hogy megrendezték Jászberényben a Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozót. A nap fénypontja a mézkirálynő választás volt. Idén egy nagykamarási hölgyet koronáztak királynővé.

Csete Ilona

Mohácsi Klaudiát koronázták országos mézkirálynővé, sok dolga lesz egy éven át

Forrás: BMH

A Jászság fővárosában a szakmai zsűri idén tíz jelölt közül választotta ki a mézkirálynőt. Döntésük alapján a nagykamarási Mohácsi Klaudia fejére került a korona, aki egy éven keresztül képviseli a hazai méhésztársadalmat és népszerűsíti a magyar mézet, méhészeti termékeket. Klaudia apai nagyapja is méhészkedett, ezt örökölte meg édesapja, aki bevonta kislányát a könnyebb munkákba. Klaudia így emlékezett vissza ezekre az évekre.

Forrás: Pesti József

– Nagyon féltem a méhektől, de a pergetésben szívesen részt vettem. Úgy gondoltam, a méhészkedés férfias munka. Egyszer érkezett hozzánk egy méhegészségügyi ellenőr, egy hölgy, aki csupán pár évvel volt nálam idősebb. Nem volt otthon édesapám, felvettem a védőruhát, és én kísértem el a méhcsaládjainkhoz. Ezután  lett nekem is tíz családom. Az is igaz, a szüleim nem erőltették a méhészkedést, de arról szó volt otthon, hogy jól jöhet kiegészítő jövedelemként. Másrészt tudtam, apukám szeretné, ha valaki tovább vinné a családi örökséget. Anyukámtól kaptam az első védőruhámat. Ma már tudom, a szúrást azon keresztül is megérezni, de nincs bennem félsz. És azóta már nekem is gyarapodott az állományom, 40 méhcsaládomra büszke vagyok – sorolta kezdőlépéseit Klaudia, akinek családja gyakran lapozgatta a méhészek szaklapját és többször szoba került, egyszer belőle is lehetne királynő.

– Pénzügyi, számviteli tanulmányokat folytattam, jelenleg értékesítőként dolgozom Békéscsabán. A tavalyi jászberényi méhésztalálkozón szerzett tapasztalataim után nem volt számomra kérdés: nevezek 2022-ben erre a színvonalas versenyre. De nem voltam biztos a tudásomban. Sejtettem, az nem elég, ha szeretem a méheket. Alapos felkészültség kell egy ilyen megmérettetésre. Gondoltam, az viszont előny, hogy sok éve foglalkozok a méhekkel. Tízen neveztünk idén, volt Békés megyéből még egy lány, aki Dobozról érkezett. Kitöltöttünk tesztet, volt szóbeli meghallgatás. Én nagyon izgultam a szakmai zsűri előtt – mesélte a nagykamarásiak büszkesége, Mohácsi Klaudia a nap történéseit. Azt is elárulta, a színpadi, alkalmi ruhában való felvonuláshoz azt az arany, koszorús lány ruháját vette fel, amit tavaly a húga esküvőjén viselt. Hátha szerencsét hoz...

Az eredményhirdetéskor Jászberény polgármestere  tette Klaudia fejére a koronát, mostantól egy éven keresztül szolgálhatja a Békés megyei fiatal a magyar méhészet és méz jelenét, illetve jövőjét. S hogy miként?

– Már a zsűri előtt arról beszéltem, hogy az ovis, iskolás korosztály mellett az idősebbek körében szeretném a kiváló magyar méz sokoldalú felhasználását propagálni, hiszen az egészségmegóvásban, a szépségápolásban, a gasztronómiában, a gyógyászatban (sebkezelés például) remekül lehet felhasználni. Úgy emlékszem, elsőként az orosháziak jöttek és gratuláltak nekem, hozzájuk is készülök. De első, hivatalos megjelenésem ezen a hétvégén lesz Székesfehérváron.

Idén méheit is szaporította

Mohácsi Klaudia megkoronázása után folyamatosan érkeztek a mézkirálynőhöz a lovagrendek, a méhészeti egyesületek és átadták a rendezvényeikre szóló meghívókat. Természetesen ott voltak Klaudia szerettei is, akik nagyon büszkék a fiatal méhész sikerére. 
Magyarország új mézkirálynője „Nehézséget a kaptárba!” köszöntéssel kívánt mézzel teli kaptárokat és erős méhcsaládokat a méhészeknek Jászberényben, hiszen ha nehéz a kaptár, az azt jelenti, hogy a méz is sok. Hírportálunknak Klaudia elárulta, méheit idén szaporította, nem a méztermelésen volt a hangsúly. Ennek ellenére elégedett akác és napraforgó méztermésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában