Földgázkitermelés

2022.08.11. 21:15

Gyorsított engedélyezéssel télen már termelhet az első kút a Békés megyei gázmezőn

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgázkitermelés jelentős növelésével enyhíti a kormány. A Nyékpuszta (Sarkadkeresztúr és Okány között) nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet kiemelt beruházássá nyilvánították. A gyorsított hatósági engedélyezés mellett így az első, már lefúrt kút 2023 januárjáig termelésbe állhat.

Illusztráció: MTI-archív

A Corvinus projekt célja a földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) megkutatása és termelésbe állítása a 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő földgázmezőn. A kezdeményezés teljes összhangban van az energetikai veszélyhelyzeti intézkedések részeként megfogalmazott kormányzati szándékkal a hazai földgázkitermelés növelésére.

Az engedélyezés felgyorsításával az elsőként lefúrt kút a jövő év elejére termelésbe állhat. Az MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat ezután a tervek szerint számos további kút lemélyítését végezheti el, kiépítheti a kapcsolódó gázinfrastruktúrát a térségben. A következő öt évre ütemezett teljes Corvinus projekt révén a békési kitermelés nagymértékben hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez. 

Illusztráció: Shutterstock

A bányászati tevékenységbe helyi vállalkozókat vonnak be, a beruházások új munkahelyeket teremtenek, élénkítve a gazdasági fejlődést, bővítve a foglalkoztatást. Az ásványvagyon értékesítése után a települési önkormányzatoknak számottevő helyi iparűzési adó bevétele keletkezik. A projekt kiemelt státusza gyorsabb megvalósítást tesz lehetővé, a békési gázmező kitermelése így már a következő fűtési szezonban megkezdődhet. 

A Technológiai és Ipari Minisztérium az érintettek bevonásával októberig készít javaslatot a többi között a szabályozás egyszerűsítésére, a beruházások bányajáradék-rendszeren keresztüli ösztönzésére a hazai földgázkitermelés növelése, az energiafüggőség csökkentése érdekében - adta hírül a Technológiai és Ipari Minisztérium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában