Internetes csalás

2022.08.17. 11:55

Tizenkilenc embert vert át országszerte, egy szeghalmi férfit is megkárosított

A Szeghalmi Járási Ügyészség 19 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy 21 éves, büntetett előéletű, más ügyből kifolyólag jelenleg is szabadságvesztés büntetését töltő nyíradonyi férfi ellen, aki internetes csalásokat követett el országszerte, több sértettet, köztük egy szeghalmi férfit is megkárosítva.

P. G.

Fotó: Shutterstock

A fiatal férfi rendszeresen követett el vagyon elleni bűncselekményeket, csalásokat az internetes vásárlófelület felhasználásával azért, hogy bevételre tegyen szert, a mindennapi életvitelét finanszírozza, ugyanis munkaviszonyból származó jövedelemmel nem rendelkezett a vádbeli időszakban. 2020 júniusában az egyik internetes apróhirdetési oldalon valótlan tartalmú hirdetéseket adott fel, amelyekben olyan kisértékű mobiltelefonokat, láncfűrészt, hangfalat és erősítőt, gyermekjátékot, trambulint, illetőleg autós rádiót kínált eladásra, amelyekkel a valóságban nem rendelkezett. Az egyik ilyen fiktív hirdetésre, amelyben egy keltetőgépet kínált eladásra, egy szeghalmi férfi jelentkezett, aki a gép árát és a postaköltséget, összesen 7140 forintot át is utalt a vádlott által megadott bankszámlára, de a megrendelt gépet utóbb nem kapta meg, és a hirdető is elérhetetlenné vált a számára. A fiatal férfi a szeghalmi férfin kívül további 18 sértettet károsított meg országszerte egyenként 5 ezer és 25 ezer forint kárt okozva a számukra.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekmények elkövetését beismerő férfit végrehajtandó fogházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, valamint kötelezze őt a polgári jogi igényt bejelentő sértettek kárának megtérítésére. Tekintettel arra, hogy több sértett polgári jogi igényt nem jelentett be a nyomozás során, azaz nem kérték káruk megtérítését, ezért ezen összeg – összesen 125 ezer forint – erejéig az ügyészség vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában