Viharsarki Táncháztalálkozó

2022.12.03. 19:55

Százak perdültek táncra a Viharsarki Táncháztalálkozón - galériával

Sok száz érdeklődő és fellépő részvételével ötödik alkalommal rendezték meg a Viharsarki Táncháztalálkozót szombaton a Békéscsabai Evangélikus Sportcsarnokban.

Papp Gábor

Fotó: Für Henrik

A táncháztalálkozó óriási megyei összefogással valósult meg – emelte ki elöljáróban Farkas Lilla. A Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének elnöke elmondta, a program a Tágasságot nekünk is, ha kicsinyek vagyunk is! címmel megyei gyermekegyüttesek műsorával kezdődött. Számot adott tudásáról a Hétpróbások és a Ninive Táncegyüttes Békéscsabáról, a gyomaendrődi Rakoncás gyermekcsoport és a békési Belencéres Néptáncegyüttes gyermekcsoportja.

 

Ezt követően síppal, dobbal, nádi hegedűvel érkezett a Görbeszék társulat, amelynek tagjai interaktív módon népi hangszereket mutattak be, illetve táncházat is tartottak.  Boka Gábor János vitéz hiteles történetét adta elő képekben elbeszélve, majd folytatódtak a táncos események.

A Rakoncás gyermekcsoport közreműködésével moldvai táncokat tanított Kiszely-Nagy Erika és Kovács Sándor. Okányi-Szántó Kitti és Okányi Mihály pedig megyei, a szeghalmi táncok rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket a Belencéres Néptáncegyüttes segítségével.

Ezután Virtuskodó elnevezéssel összművészeti verseny kezdődött. Férfi táncok gyereklábon címmel a fiúk mutatták be néptánctudásukat, illetve egy másik helyszínen népdaléneklési versenyt hívtak életre.

Ugyancsak a délután folyamán balkán táncházat tartottak Majthényi Dániel vezetésével, közreműködött a Balkán Táncegyüttes, muzsikált a FolkPack zenekar. Móricz Bence vezetésével és az orosházi Harangos Táncegyüttes segítségével bukovinai táncokat sajátíthattak el a jelenlévők.

Ezután az örkői hagyományőrzők műsora következett, majd örkői tánctanítás Mlinár-Kőrösi Katalin és Móricz Bence vezetésével, az említett hagyományőrzők közreműködésével. Somos Léna és Németh Antal a Csaba Táncegyüttessel vajdaszentiványi táncokat tanított és táncházat tartott, majd Ifjú és Örök Ifjú Népzenészek varázsoltak remek hangulatot a színpadra, a műsort Rácz Gyula szerkesztette. Egész nap muzsikált a Ludas zenekar és a Talléros együttes.

Jelentős összefogással valósult meg a program

Az esti órákban Békés Megyei Táncegyüttesek gálaműsorát tartották szintén remek produkciókkal, majd táncház zárta az egész napon át tartó programot.

Farkas Lilla kérdésünkre elmondta, a programon a táncos programok mellett az érdeklődők népi játékokat játszhattak, és kézműves alkotásokat is készíthettek. Emellett volt kézműves kirakodó vásár, amelyen sajtokat, gyöngyöket, mézeskalácsokat, hímzéseket, könyveket és viseleteket is megvásárolhattak a látogatók.

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének elnöke megerősítette, a rendezvény létrejöttét jelentős összefogás övezte. A szövetség tizenkét tagú elnöksége, felnőtt segítők és iskolai közösségi szolgálatban résztvevő diákok egyaránt részt vettek a program lebonyolításában, sokat tettek annak sikeréért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában