Téltemetés

2023.02.05. 14:07

Arankával vonultak a busók, bánatot égettek Mezőkovácsházán - galériával

Hamisítatlan, téltemetésre kiváló, hideg, de napfényes időjárás mellett fogadták a mohácsi busókat a mezőkovácsháziak vasárnap délelőtt. Téltemető programjuk már hagyományos, idén hetedik alkalommal szórakoztak együtt a városlakók a környékről érkezőkkel. Sok nevetés, móka és kacagás, hangos kerepelés, tánc és tüzeskedés jellemezte az idei programjukat.

Csete Ilona [email protected]

A busójárás egy tavaszváró, téltemető népszokás

Fotó: Für Henrik

Az ötletet, hogy a dél-békési településen élők is megismerhessék a busójárást, a sokác népszokásokat, s különösen azok, akiknek nem adatik meg eljutni Mohácsra, egy baráti kapcsolat alapozta meg. Albertus László, a városi könyvtár igazgatója elmondta, a kezdeményezés mellé álltak és azóta is nagyon várt, népszerű a program, sokakat vonz a közeli és a távolabbi településekről is. 

A busójárás egy tavaszváró, téltemető népszokás a Mohácson és környékén élő, többségükben római katolikus délszlávok, a sokácok farsangi maszkos alakoskodása és dramatikus néphagyománya. Mindenből ízelítőt kaptak a kovácsháziak.

Idén Aranka, a kiszebáb is nagyon várta e jeles eseményt, hátán egy zsákkal: a népszokás szerint aki abba beledobta egy kis papírlapon a bánatáról szóló feljegyzést, azt elégetve meg is szabadult a gondjától az illető. Szépen megtelt a kiszebáb zsákja...

A vasárnap reggelt a Mezőkovácsházi Kézműves Kör tagjaival tölthették a gyerekek, kreatív foglalkozáson, a könyvtárban. A busók zajos, táncos, látványos felvonulása a Kalocsa Róza Művelődési Központ mögötti térig tartott, ahol kezdetét vette a táncház és elégették a kiszebábot, azzal a reménnyel, hogy a sikeres télűzés hamarosan meghozza a régen várt kitavaszodást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában