Internetes csalások

2023.02.07. 17:32

Már a romantikus átverések száma is megnőtt Békésben

Az internetes társkeresőknek, randioldalaknak, appoknak és általában a közösségi oldalaknak köszönhetően a lehetőségek szélesre nyíltak a társat keresők előtt. A bűnözők is felismerték azonban az ebben rejlő lehetőségeket. Dr. Szombati Andreával, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjével sorozatunk hatodik részében ezt a témakört is jártuk körbe.

Beol.hu

A csalók előszeretettel használják a legismertebb online oldalakat /Fotó: Shutterstock/

Dr. Szombati Andrea elmondta, a csalók jellemzően az online párkereső oldalakon nézik ki célpontjaikat, de néha a közösségi oldalakon vagy e-mailben veszik fel a kapcsolatot.

–  A gyanús jelek közé tartozik, ha valaki már rövid ismeretség után azt mondja, odavan kiválasztottjáért, fülig szerelmes bele – emelte ki a szóvivő. – Az üzenetek megfogalmazása sok esetben semmitmondó, általánosságokat tartalmaz. A küldő online profilja nem egyezik azzal, amit magáról állít. Gyanús az is, ha intim képeket vagy videót kér.

– A bűnözők megpróbálnak a kiszemeltek bizalmába férkőzni, és rávenni őket arra, hogy küldjenek nekik pénzt, ajándékot vagy adják meg bankjuk vagy netbankjuk belépési adatait.

Dr. Szombati Andrea kitért arra, óvatosnak kell lenni, hogy mennyi személyes információt oszt meg valaki magáról a közösségi médiában és a párkereső oldalakon. Mindig gondolni kell a lehetséges veszélyekre, a csalók a legismertebb online oldalakat használják. Nem érdemes elkapkodni el a dolgokat, tegyenek fel kérdéseket, keressenek rá az illető fotójára és profiljára, hogy szerepel-e más oldalakon.

– A helyesírási és nyelvtani hibák, a következetlenségek és a kifogások – például, hogy a csalók kamerája nem működik – is ébresszenek gyanút. Senki ne osszon meg kompromittáló dolgokat magáról, amivel később megzsarolhatják. Mielőtt személyesen találkozik valakivel, mondja el családtagoknak, barátoknak, hová megy. Legyen óvatos, ha pénzt kérnek öntől. Soha ne küldjön pénzt, ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait, és ne küldjön másolatot okmányairól!

Ha valaki áldozattá vált, azonnal szakítson meg minden kapcsolatot, ha tudja, mentse el a beszélgetések tartalmát, tegyen feljelentést a rendőrségen! Jelezze a problémát azon a párkereső oldalon is, ahol a csalóval kapcsolatba került, és amennyiben megadta a banki adatait, azonnal értesítse a pénzintézetet.

Az online nyereményjátékokkal is vigyázni kell, sorozatunk korábbi részében ezzel ITT foglalkoztunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában