Beruházás

2023.03.24. 12:52

Szombaton nyílik a sarkadi tanuszoda - galériával

Megnyílik szombaton Sarkadon a tanuszoda, amelyet egy nemzeti program keretében több mint egymilliárd forintból építettek meg. A beruházást pénteken adták át ünnepélyes keretek között.

Licska Balázs [email protected]

A tanmedencét birtokba vették a Sarkadi Általános Iskola tanulói

Fotó: Lehoczky Péter

A sarkadi, tízezer, illetve a kistérségi, 25 ezer lelket számláló család több évtizedes álmát valósították meg a tanuszodával – kezdte dr. Mokán István, Sarkad polgármestere, a kistérségi társulási tanács elnöke. Emlékeztetett, évekkel ezelőtt született meg egy kormányhatározat, amely arról szólt, hogy többek között Sarkadon is építenek tanuszodát, ezt követően pedig a város a beruházás helyszínéül szolgáló, a város mértani centrumában elhelyezkedő Anti úti ingatlant ingyenesen a magyar állam tulajdonába adta.

Aztán 2020 végén egy újabb kormányhatározattal a fejlesztésre több mint 1 milliárd forintot biztosítottak. El is indultak a munkálatok, amelyek tavaly nyáron értek véget, ám a működéshez be kellett szerezni a szükséges engedélyeket, biztosítani kellett a megfelelő feltételeket. Szombattól azonban mindenki igénybe veheti a tanuszodát, amely segíti a felnőttek mellett a felnövekvő nemzedékeket is, hiszen a gyerekek kulturált, biztonságos körülmények között tanulhatnak meg úszni.

Kiemelte, hogy Sarkadon kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekekre, az őket segítő beruházásokra. Példaként említette a vadonatúj bölcsődét, az óvodákat érintő fejlesztéseket, a tornacsarnokot, illetve a létrejött közösségi tereket. Azt is hangsúlyozta, hogy a beruházások nem állnak le a városban, ugyanis előző év végén az önkormányzat 3 milliárd forintnyi pályázata kapott kedvező elbírálást.

A sarkadi tanuszodát dr. Rákóczi Attila, dr. Mokán István, dr. Kovács József és Kovács Norbert adta át
Fotós: Lehoczky Péter

– A teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint amit gondolunk magunkról – idézte dr. Kovács József országgyűlési képviselő Kemény Dénes szavait, aki a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként három olimpiai bajnoki címet nyert. A politikus hozzátette, mind az úszáshoz, mind a vízilabdázáshoz szükség van uszodákra, és immár mind a három, a választókerületéhez tartozó járásban vannak megfelelő létesítmények.

A beruházás kapcsán kiemelte: a kormány nagy hangsúlyt fektet a vidék fejlesztésére. A tanuszoda esetében pedig azt hangsúlyozta, hogy az mind a tömegsport, mind a versenysport igényeit képes kiszolgálni. Aláhúzta, a magyar igazi sportnemzet. Ezt alátámasztotta azzal, hogy az olimpiákon eddig a magyar úszók 76 érmet, köztük 29 aranyat, a magyar vízilabdázók pedig 17 érmet, köztük 9 aranyat szereztek. Azzal zárta, hogy a sport megtanít alázatosan győzni és emelt fővel veszíteni.

– Szembetűnő, hogy mennyi fejlesztés valósult és valósul meg Sarkadon – mondta dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, aki szerint álmok valósulnak meg a városban. Hozzáfűzte, Sarkad gazdasági, társadalmi, közigazgatási, kulturális és sport tekintetben is központi szerepet tölt be a térségben. Azt kívánta, hogy a tanuszoda megfelelően szolgálhassa ki a fiatalokat és az időseket egyaránt, mindenkit, aki a térségben él.

A beruházást a nemzeti színű szalag átvágásával Kovács Norbert, a tanuszodát üzemeltető Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese, dr. Kovács József, dr. Mokán István és dr. Rákóczi Attila adta át, miután a létesítményt megáldotta és felszentelte Koncz Zsolt sarkad-belvárosi református lelkész és Karsai Károly római katolikus diakónus. A tanmedencét pedig birtokba is vették a Sarkadi Általános Iskola tanulói, az úszómedencét pedig három fiatal tehetség, Bondár Balázs, Szamos Panna és Tasnádi Tibor Kristóf avatta fel. 

Indul a próbaüzem

A csaknem 1300 négyzetméteres létesítményben egy 10x6x0,8 méteres tanmedencét, valamint egy 25x15x1,9 méteres úszómedencét alakítottak ki – írták a sarkadi önkormányzat Facebook oldalán.

Szombaton és vasárnap 8 és 16 óra között bárki igénybe veheti a tanuszodát, majd hétfőn kezdődik a terheléses próbaüzem. Ebben az időszakban csak hétköznapokon lesz nyitva 8 és 16 óra között: a tanmedence kizárólag az iskolai úszásoktatáshoz vehető igénybe, ugyanakkor az úszómedence mindenki számára nyitott. Pár hét múlva pedig áttérnek a normál üzemmódra. Hétköznaponként 8 és 16 óra között alapvetően az iskolai úszásoktatás résztvevői mehetnek, 16 és 20 óra között pedig a lakossági és sport célú igényeket is kielégíti. A normál üzemmódban hétvégén 8 és 18 óra között minden látogatót fogadnak. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában