Zöld Busz Program

2023.06.02. 21:00

Újra közlekedik elektromos busz Békéscsabán - galériával

Ismét közlekedik elektromos busz Békéscsabán a Zöld Busz Program keretében – közölték a Volánbusz Zrt. honlapján. Mint írták, a HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy újabb elektromos meghajtású busztípust tesztel Békéscsabán. Június 7-ig közlekedik a városban a Volánbusz Zrt. üzemeltetésében a Mercedes-Benz eCitaro NMC3 típusú elektromos jármű, több járat útvonalán, így az utasok menetrend szerint szállhatnak fel rá.

L. B.

A sportcsarnoknál töltik a Mercedes-Benz eCitaro NMC3 típusú elektromos buszt, amely naponta több mint 250 kilométert tesz meg Békéscsabán. Fotók: Volánbusz

Emlékeztetettek: Békéscsaba helyi vonalain 2020 októberében egy Solaris Urbino 12 electric típusú elektromos jármű 25 napon keresztül, naponta mintegy 160 kilométeren szállította az utasokat. Most egy másik típust próbálhatnak ki: a május 31-én kezdődött tesztidőszakban a Mercedes-Benz eCitaro NMC3 naponta több mint 250 kilométert tesz meg az 1, 5, 7F, 8, 8A, 8MJ, 17, 17V, 74A, 74B jelű járatok útvonalán. A járművet a sportcsarnoknál telepített berendezésnél töltik.

– A környezettudatos gondolkodásmód közel áll Békéscsaba önkormányzatához. Az elmúlt években minden lehetséges területen igyekezett a város redukálni a környezeti lábnyomát: ez a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésén keresztül a zöldebb közösségi terek kialakításán át a hulladék újrahasznosításáig mutatott. A környezetvédelemmel kapcsolatos célkitűzések végrehajtásában fontos szerepe van az alternatív energiaforrások és a legmodernebb technikák alkalmazásának, illetve a város lakosainak szemléletformálásának. Ezért is öröm számunkra, hogy egy héten keresztül, demonstrációs program keretében üzemeltet a HUMDA és a Volánbusz közösen egy elektromos buszt – mondta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

Az akadálymentes kialakítású, végig alacsonypadlós, kétajtós, kerekesszékben ülő utas szállítására is alkalmas, légkondicionált elektromos jármű ismét lehetőséget nyújt a HUMDA és a MÁV–Volán-csoport számára, hogy a meglévő elektromos autóbuszai mellett újabb típusok tesztelésével gyűjtsön üzemeltetési tapasztalatokat.

– A mintaprojektek, így a békéscsabai demonstráció során is olyan üzemeltetési tapasztalatokat szerzünk, amelyek a jövőbeni beruházásoknál nélkülözhetetlenek, másrészt ezek kiváló háttéranyagot biztosítanak a kormány számára az elektromobilitással kapcsolatos jövőbeni döntések megalapozására. A Zöld Busz Programban eddig közel száz elektromos meghajtású autóbuszt adtunk át a budapesti agglomerációban és vármegyeszékhelyeken, az új járművek valamennyi városban szívélyes fogadtatásban részesültek az utazóközönség részéről – tette hozzá Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

– A MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban társaságunk az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. Jelenleg 54 elektromos autóbuszt üzemeltetünk, és a következő hetekben további 48 e-busz érkezik a flottába. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy egyre több alternatív meghajtású járművel biztosítsuk környezetünk védelmét, és fejlesztési programokat indítunk annak érdekében, hogy üzemeltetésük hosszú távon is költséghatékony legyen – húzta alá Kruchina Vince, a Volánbusz Zrt. vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában