Sikertelen újjáépítés

2022.05.16. 07:00

Pénz kellene a Keleti Kapu visszaépítéséhez

Építészetileg elismert épület volt a Bükki Nemzeti Park Keleti Kapuja, majd romossá vált. Új épül helyette, de nem mindenki örül.

Hajdu Mariann

Civil csoport próbálta megmenteni a Taba Benő által tervezett, igaz, romos állapotú, de építészkörökben jegyzett Bükki Nemzeti Park Keleti Kapuja nevű épület­együttest, erről tavaly novemberben számolt be az Észak-Magyarországnak, sőt később – áprilisban – arról is, hogy hol tart most az ügy: pillanatnyilag úgy tűnik, nem sikerül újjáépíttetni. Az okoknak jártunk utána. 

A Bükki Nemzeti Park Keleti Kapuja bronzérmet nyert 1984-ben a Szófiai Építészeti Világbiennálén a legjobb megvalósult épületek kategóriában, több száz nemzetközileg is elismert építészt megelőzve. Az organikus építészet szellemében megfogalmazott egyfajta „kapu”, a Bükk miskolci (keleti) kapuja (így írt a sajtó akkoriban az épületről) hosszú éveken át várta a látogatókat, ám a toronyépület faszerkezeti felépítménye 2002-ben különös körülmények között leégett. Az épület állapota ettől kezdve egyre romlott. 

A leégett gombavizsgáló, amikor még megvolt | Fotó: BA

Tervek születtek 

Tavaly novemberben írtuk azt is, hogy a területen, amely a Bükki Nemzeti Parké, de Miskolc közigazgatási területén fekszik, lerakták a Bükki Nemzeti Park Szeleta Park Látogatóközpont alapkövét. A leendő látogatóközpontot nem a Taba Benő-féle épület­együttes helyére tervezték, hanem a területnek egy másik részére, de a tervek nem számolnak az organikus építménnyel. Bár mintha maguk a budapesti tervezők is érezték volna, hogy a régi keleti kapu nem tűnhet el nyomtalanul, a terveken jelzésszerűen szerepelnek a régi épület nyomai: térdmagasságban meghagyták az alapokat, lábazatokat. 

Taba Benő méltánytalannak érzi a történteket. 2009-ben (Káli Sándor volt a polgármester) Miskolc megbízásából elkészítette a Bükk keleti kapuja rekonstrukciós tervét, de nem valósult meg. 2011-ben (már Kriza Ákos polgármestersége alatt) szintén a város megbízásából egy szélesebb körű fejlesztésre vonatkozó tanulmányt tervezett, ezt akkor elfogadták. Még abban az évben megrendelték tőle a nagyszabású projekt engedélyezési és kiviteli terveit (ezt közbeszerzési eljárás lefolytatását követően nyerte el), melyből elkészült az engedélyezési és pályázati terv. 

Az építész elküldte nekünk a látványterveket, a hozzá tartozó mellékleteken látszik, milyen tervezett funkciókkal bír az épület. Hozzáfűzte: új, független, modern épület, két szintben több mint 2000 négyzetméter. Vagyis nem érti, most miért fogalmaz úgy a Bükki Nemzeti Park, hogy azért nem az általa tervezett épületben gondolkodtak, mert elképzeléseik területigénye több mint kétezer négyzetméter, így nem fért volna el az épületben. 

Az épületkomplexum egy része korábbi szépségében | Fotó: ÉM-archív

Az építésztől megtudtuk, annak idején tervei megkapták az építési engedélyt is, a turisztikai kategóriában jó helyen állt a pályázaton. 
– Ez volt évekig a „nyerő” megoldás. A BNP és a város együtt készültek a megvalósításra. Az akkori BNP-igazgató kifejezetten ragaszkodott a torony újjáépítéséhez. Aztán új vezetője lett a parknak, a továbbiakban még csak nem is informáltak a koncepcióváltásról. Évek múlva, a sajtóból értesültem róla. Akkor tiltakoztam a BNP-nél is, a tervezőnél is, de válasz nélkül hagyták. 
– Mi lehetett az oka, hogy egy új épület megtervezése mellett döntöttek? – kérdeztük. 

Mint fogalmazott, semmi konkrétumot nem tud, csak feltételezései vannak. Felmerült benne az is, hogy talán a helyi organikus építészet sikeres együttesének eltüntetését szerették volna elérni. 

Kiegészítenék egymást 

Tavaly, az említett alapkőletételkor írtuk, hogy a Miskolcért Másként Facebook-csoport zászlójára tűzte a Taba Benő-féle épületek korszerűsített formában történő megújításának ügyet. Tervük lényege, hogy önerőből, vállalkozói segítséggel, közadakozásból felújíttatnák a hajdani épületkomplexumot, meglátásuk szerint az nem ütné az új, tervezett épületet, hanem kiegészítené azt. 

Ennek első lépéseként a csoport tárgyalást kezdeményezett a fejlesztésben érintett döntéshozókkal. Most, áprilisban már arról számoltunk be, hogy a szándékról szóló értesítésekre több hónap elteltével sem érkezett válasz. Ugyanakkor azóta már elbontották a leégett gombavizsgáló beton alépítményét, ami a rekonstrukció egyik meghatározó eleme lenne, lett volna. 

– Úgy tűnik, helyi vezetői szinten nincs olyan elhatározás, szándék vagy együttműködési készség, ami komplex, mindenki számára elfogadható megoldás számára nyitna teret – fogalmazott Taba Benő. Hozzáfűzte: több, országos szakmai jellegű portált is tájékoztatott az eseményekről, és a közeljövőben megkeresi azokat a nemzetközi építész és művészeti sajtóorgánumokat – megjegyezte, volt jó néhány –, amelyek korábban elismeréssel tudósítottak az „eredeti” keleti kapu együtteséről. 

Itt már látszik, lebontották az épületet | Fotó: Kozma István

Kérdeztük, mennyibe kerülne az épület újraépítése. 

– Erre a feladatra még 2012-ben készült költségkimunkálás, az a szám már nyilván nem állja meg a helyét. Éppen ezért hiba lenne most bármilyen számról beszélni. Költségek szempontjából kedvező helyzetben lenne az építés, hiszen az alapozás adott, a tartófalak állnak, nem kellene földmunka, és a szükséges minimális infrastruktúra is ki van építve – válaszolt Taba Benő. 

A civil csoport az Északnak azt mondta, hogy a miskolci városvezetést keresték meg a kéréssel, hogy továbbítsa felvetésüket a Bükki Nemzeti Parkhoz. Rónai Kálmánné, a park igazgatója április végén így válaszolt kérdéseinkre: „A civilek elképzeléséről közvetve értesültünk, attól nem zárkóztunk el. Tekintettel arra, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot nem keresték, így egyeztetni sem volt lehetőségünk az elképzelésről.” 

Felvetődött bennünk, miért nem ismerték a civilek levelének tartalmát. Újra kérdeztük őket, most megjegyezték, azt az információt kapták a városházától, hogy nem továbbították a levelet, mert az uniós terveken úgysem lehet változtatni. 

Válaszolt a városháza 

Bár korábban az önkormányzat nem válaszolt kérdéseinkre, most újabbakat küldtünk, miszerint valóban úgy történt-e, ahogy a civilek jelezték: nem továbbították a levelet. Mire alapozták a döntésüket? – kérdeztük tőlük. 

Kérdéseinkre az alábbi választ kaptuk Szunyogh László főépítész nevében, kérték, szó szerint közöljük: „A város főépítésze hivatalba lépésekor, már 2020 elején megkereste a Bükki Nemzeti Parkot, és felvetette, hogy van-e mód a Szeleta Park Látogatóközpont megvalósítása kapcsán a Taba Benő által tervezett épületek megmentésére, mivel azok a magyar építészetben jelentős alkotásnak minősülnek, amelyet a nemzetközi szakirodalom is elismer. Akkor azt a tájékoztatást kapta, hogy a terv nem számol az épületek megtartásával. Ennek ellenére sikerült megegyezésre jutni a Bükki Nemzeti Parkkal, illetve Vasáros Zsolttal, az új látogatóközpont tervezőépítészével, hogy amennyiben sikerül forrást találni, úgy nem zárkóznak el attól, hogy a kapuépítmény újjáépüljön, de erre forrást a BNP biztosítani nem tud. Erről a megegyezésről tájékoztatták az eredeti tervezőt, Taba Benőt és a Miskolcért Másképpen Facebook civil közösséget is. Ezek után körülbelül egy évvel, 2021 nyarán a civilek újra felvetették ezt a kérdést, a főépítész tájékoztatta őket, hogy nyitott kapukat döngetnek, mert mind a Bükki Nemzeti Park, mind a tervező, mind a város, mind a főépítész nyitott a kapuépítmény újjáépítésére, azonban egyelőre nincs rá fedezet. Amennyiben a civilek találnak rá forrást, biztosított a lehetőség a kapu megújított megtartására. Sajnálatos, hogy korábban nem került az építmény helyi védelem alá, és engedték olyan tervek megszületését, amelyek nem számolnak az építmény megtartásával vagy újjáépítésével. Hozzá kell tenni azonban azt is, hogy az ingatlan a Bükki Nemzeti Park kezelésében áll, az önkormányzatnak nincsenek tulajdonosi jogai. Egyedül a helyi védelem eszközével élhetett volna az építmény megtartása érdekében, a bontás vagy újjáépítés döntési joga és felelőssége a Bükki Nemzeti Parké” – olvasható az önkormányzat levelében. 

(A borítóképen: Már elkezdték a munkát, hamarosan épül a Bükki Nemzeti Park Szeleta Park Látogatóközpont | Fotó: Kozma István)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában