Nem voltunk megelégedve!

2022.05.20. 20:00

Lesújtó állapotokat is láttunk miskolci játszótereken (fotókkal, videókkal)

Körbejártuk kedvenc miskolci játszótereinket, és kritikus „gyerekszemmel” teszteltük is azokat: sok a negatív tapasztalat.

BNR

Miskolc belvárosi, avasi és selyemréti játszóterein ottjártunkkor – május 15-én – többnyire ugyanazokkal a problémákkal találkoztunk: nagy fű, megrongált és elkopott játékok, kevés pad és szemetes. A gyerekek élvezték, hogy „szakértői szemmel” vizsgálhatják kedvenc játszóhelyeiket. Hatévesem kifejezetten komolyan vette a feladatot. Úgyhogy elég kritikusak leszünk a továbbiakban.

Rozoga elemek a Népkertben

A nemrég átadott futókör miatt a Népkert a korábbiaknál nagyobb figyelmet kapott. Bár a futókör és környezete rendben van, a füvet levágták, a terepet elrendezték, a Miskolc tüdejének nevezett park játszóterei hagynak maguk után kívánnivalót.

A Görgey utca felőli kisebb játszótéren találtunk elég szemetest és padot, azonban a csap nem működött, és vécézési lehetőség sincs, pedig a futóknak sem lenne rossz egy rendezett mellékhelyiség, ahol átöltözhetnek, felfrissülhetnek, a pelusról leszokni készülő apróságokról nem is beszélve. A játszóház padlózata toldozott-foldozott, külsejére ráférne egy festés. A mászóka egyik csúszdáján repedést találtunk, ami egy fémes anyag esetében súlyos vágási sérülést is okozhat a kicsik bőrén.

A Népkert másik végében, a Király utca felőli oldalon lévő nagyon kedvelt játszóvár nemrég esett át felújításon, a fapadlózata azonban meghajlott, nem ártana egy megerősítés. Szomorúan vettük tudomásul, hogy a nagyon népszerű korongot leszerelték (vagy letört?), hiába mentünk, nem tudtuk használni.

Hogy pozitívumot is említsünk: a kondipark rendezett, minden elem működik, és sokan használták aznap is, mikor arra jártunk. A népkerti futókör is hamar kedvelt lett a sportolni vágyók körében, bár még mindig vannak, akik babakocsit tologatnak rajta, vagy futóbiciklivel engedik fel rá a kicsiket.

Ezúton is kérjük, a futókört használják rendeltetésszerűen!

Hiányosságok Selyemréten

Miskolc Selyemrét városrészében is két játszóteret vettünk górcső alá. Általános probléma a környéken, hogy a fű nagy (azóta járt már arra fűnyíró brigád), mind a parkokban, mind a játszótereken találtunk kivetnivalót. Kihelyezett mosdók és kutak itt sincsenek. Szemetesekkel és padokkal viszont jól állunk.

A Kőrösi Csoma Sándor utcai parkban heteken át térdig ért a fű, a kisebb testű kutyák ki sem látszottak belőle. Egy korábbi fűnyírás alkalmával a játszótéren belül nagyjából megrövidítették a zöldet, de csak nagyjából; több játékelem nehezen volt megközelíthető az apróléptűek számára. A hintákat megrongálták, a fészekhintát le is szerelték. Régóta nem is használta senki, mert a kiálló drótok rendkívül balesetveszélyesek. A csúszdák és mászókaelemek kopottak, rájuk férne egy festés.

Az Augusztus 20. utca felőli játszótér nagyon kedvelt az ott lakók körében. Ezen az estén is telt ház volt. Itt vannak kukák és padok, ezek közül egy eltört, vécé és kút itt sem található. A játékelemek jó állapotban vannak.

Rongálás nyomai az Avason

Az Avason a Sályi utcai játszóteret fedeztük fel magunknak. A gyönyörű környezetben elterülő park és játszó igazán lenyűgöző képet fest, de csak távolról. Közelebb érve sok csúfsággal szembesültünk. Az ott lakók hosszasan sorolták, milyen problémák vannak. Egy darabig működött térfigyelő kamera, addig nem is volt probléma, elrettentette a rongálókat. Azonban ez már nincs, a gondok pedig gyorsan elszaporodtak. A táblától az ivókúton át a napelemes lámpákig sok mindennek lába kélt. A sportpályán az egyik kosárpalánkot letörték.

A játszótér elemeit viszonylag rendben találtuk – már amelyiket nem rongálták meg. Egy labdajátékot sikerült kettétörni, ami így használhatatlanná vált. Illetve egy kisebbeknek készült hintát letörtek a rugóról, ennek felső elemét el is vitték.

A kisebb kondiparknál leltünk festésre és olajozásra váró elemekre. A nagyobb problémát a teljesen lezárt kondiparknál találtuk. Több edzőeszközt elloptak vagy megrongáltak. Maga a kerítés is áldozatául esett a magukkal és erejükkel nem bíró emberféléknek. A teljes rész le is van zárva, az itt lakók elmondása szerint már nagyon régóta. Pedig bizonyosan lenne rá kereslet. Ottjártunkkor sokan futottak, sportoltak a környéken. A rendbehozatalára rengeteg pénzre lenne szükség, valószínűleg az összes elemet ki kellene cserélni.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

A játszóterek állapotával kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.-t, ám válasz eddig nem érkezett.

Kérdéseink a Miskolci Városgazdához:

- Milyen gyakran mérik fel a város játszótereinek állapotát?
- A legutóbbi vizsgálat - ha volt ilyen - milyen eredménnyel zárult? 
-  A játszóterek biztonsági szempontból történő vizsgálatát melyik cég vagy önkormányzati vállalat végzi és milyen gyakorisággal?
- Ahol volt térfigyelő kamera az hova lett, ahol nincs, oda miért nem szerelnek?
- A játszóterek felújítására, karbantartására mennyit költenek évente? (2019, 2020, 2021, 2022:tervezet)

Választ egyelőre az utolsó kérdésre kaptunk a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.-től.

Erről itt olvashatnak: Tavaly több mint 18 milliót költöttek a miskolci játszóterekre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában