Kórházak Éjszakája

2022.06.27. 11:30

A kórházat így még soha nem láthatták (videóval)

Interaktív műtétek és vizsgálatok is szerepeltek a rendhagyó programban, a megyei kórház műtőjébe és a központi laborba is ellátogathattak a résztvevők. 

Petri Nóra

Fotó: Ádám János

A Támogatók Társaságának tagjai – akik eddig is sokféle segítséget nyújtottak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórháznak – pénteken este különleges programban vehettek részt. Olyan – egyébként a hétköznapokon nem látogatható – helyszínekre is bejuthattak, ahová máskülönben szinte soha. 

– Azt a célt tűztük ki, hogy az egészségügyi ellátást sokkal közelebb vigyük a civil lakossághoz – nyilatkozta dr. Révész János, a kórház főigazgatója. – Távlatokban ettől az várható, ha valakinek egészségügyi ellátásra van szüksége, pontosabban tudja, mi miért és hogyan történik majd vele, így növekszik együttműködési hajlandósága és képessége is. 

Játékos feladatok is voltak 

A főigazgató arról is beszélt, hogy korábban gyerekeknek már rendeztek hasonló programot, a világjárvány következtében azonban két évig nem volt lehetőség hasonló szervezésére. – Azért választottuk ezt a célközönséget, mert ők voltak azok, akik számos alkalommal segítettek minket, rengeteg adománnyal támogatták az intézményt, segítették ezzel a betegek ellátását nem csupán a Covid-érában, de azt megelőzően és utána is. Nem az általuk adományozott eszközöket mutattuk meg nekik – hiszen azokat láthatták már korábban –, hanem szerettük volna megmutatni, hogy a gyógyító munka során pontosan mit is csinálunk mi, hogyan működik egy kórház – hangsúlyozta a főigazgató. 

Különböző helyszíneken: az oktató (SKILL) laborban, a műtőben, az intézeti gyógyszertárban, a központi laborban és a diagnosztikai centrumban is látogatást tehettek a résztvevők. 

Kipróbálhatták játékos feladatokon keresztül az újraélesztés fontos fogásait, szimulált körülmények között megismerkedhettek a szívkatéterezés és például az ultrahangvizsgálat alapjaival, és egyebek mellett kipróbálhatták magukat sebészként is, természetesen olyan eszközök segítségével, amelyekkel ennek a szakmának az alapjait kockázatok nélkül lehet elsajátítani. 

Ez utóbbiba dr. Mátyás Lajos érsebész, osztályvezető főorvos vezette be a civileket. A műtő szabályait mindenkinek be kellett tartania, vagyis átöltözés, komoly bemosakodás előzte meg a látogatást. – Megtanultuk, hogyan kell bemosakodni a műtőbe, a műtőtermi beöltözést, hogyan kell sterilen izolálni egy beteget, kisebb műtétet is elvégeztünk, aztán pedig a sebzárást, a bőrvarratokat gyakoroltuk – foglalta össze dr. Mátyás Lajos érsebész, osztályvezető főorvos. 

Osváth Tibor színész és bohócdoktor is tagja volt ennek a laikus csoportnak. Ő évek óta ötletgazdája, szervezője és kivitelezője is egy civil kezdeményezésnek, amelyben az összegyűjtött pénzadományból a GYEK kis betegeit segítik. A központi műtőben ő is átöltözött, bemosakodott, és kipróbálta, hogyan kell használni a sebészeti varrótűt. – Nagyon nehéz volt! Én azt hittem, hogy megtanultam varrni a katonaságnál, de itt leizzadtam, folyik rajtam a víz! Annyira átéléssel csináltam, pedig egy szivacskocka volt előttem! 

Botka Klára a Magyar Rákellenes Ligát és a Miskolci Gráciákat képviselte. – Nagyon érdekes volt ez a program, mert az ember bepillantást nyerhetett abba, hogy amikor idekerül, előtte mit csinálnak vele. Felelősségteljes munkájuk van a műtősöknek és az orvosoknak is – foglalta össze tapasztalatait. 

A Magyar Rákellenes Ligát képviselte Virág Judit is, aki szerint azért is volt hasznos számára ez a tapasztalat, mert a betegeknek is be tud majd számolni arról, milyen összehangolt és precíz az ellátás. 

– Ez egy hangulat volt, amit most megláthattak a résztvevők, de azért itt mindig kőkemény munka folyik. Ez egy hivatás, ami kívülről szemlélve érdekes, belülről pedig nagyon kemény – emelte ki dr. Büdi László onkológus sebészfőorvos, aki jelenleg a kórház orvosigazgató-helyettese. – A volt főnököm mondta, hogy operálni mindenki meg tud tanulni, de nem lesz mindenkiből jó sebész, ugyanis ennek a lényege a gyors döntésképesség, a gyors felismerés és reakció. Összefogni az egész műtétet, ez nagyon nehéz, és jó sebész csak abból lesz, aki alkot! – tette hozzá. – Itt 6-8 órás műtétek is vannak, közben – ahogy azt a résztvevők is tapasztalhatták – nem lehet megvakarni az orrunkat, nem lehet megtörölni a szemünket, ezt a műtősnő csinálja –, vagyis nagyon komoly állóképesség kell hozzá – fejtette ki dr. Büdi László, aki több mint 20 évig végzett operációkat, majd onkológusként dolgozott. 

Arra a kérdésre, hogy mitől függ, hogy valaki meggyógyul, valaki pedig meg nem, azt válaszolta: – Időben kell jönni! Minden bajt megelőzni sokkal egyszerűbb, mint orvosolni, ezért is fontosak a szűrővizsgálatok.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

(A borítóképen: A látogatók belepillanthattak a sebészek felelősségteljes munkájába is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában