Vízszint

2022.07.02. 18:00

Igen alacsony a tavak, folyók vízszintje

A Sajó és a Hernád vízszintjei az eddig észlelt legkisebb víz körüli tartományban mozognak a szakember szerint.

PGY

– Folyóink és kisvízfolyásaink mederteltsége alacsony, illetve igen alacsony tartományban mozog, csak a Tisza duzzasztott szakaszain jellemző valamivel „bővebb” vizű állapot – tájékoztatta lapunkat az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig) részéről Kovács István műszaki titkár. – A száraz májust csapadékszegény június követte. Térségünk fölött a következő napokban is marad ez az időjárás. 

A Sajó és a Hernád vízszintjei az eddig észlelt legkisebb víz (LKV) körüli tartományban mozognak. A Hernád esetében a határhoz közeli vízhozam jelentős mennyiségét a szlovákiai tározóból leengedett ökológiai vízmennyiség adja. 

Algásodik 

– A csapadékmentes időszakban a jelenleg is kisvízi tartományban lévő vízszintek tovább csökkennek majd, amelynek következményeként növekedhet az eddig észlelt legkisebbvíz- (LKV-) meghaladások mennyisége. Néhány kisvízfolyás medre teljesen kiszáradt. A jelenlegi nyári meleg az állóvizek tekintetében is kedvezőtlen változásokat eredményezhet, tekintettel arra, hogy a vízhőmérséklet emelkedésével csökken a víz oldottoxigén-tartalma, illetve erősödhetnek az algásodási folyamatok – mondta a szakember. 

– A legnagyobb probléma a holtágakban az algásodás, a vízinövények elburjánzása oxigénhiányos helyzetet idéz elő – hangsúlyozta a megyei helyzetről dr. Kovács Gy. Zoltán, a Horgász Egyesületek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetségének elnöke. – Míg alapesetben 10 százalék körüli az ideális oxigénmennyiség, ez vészesen lecsökken. A halak fajtájától függ, mennyire bírják ezt az állapotot, legkevésbé a süllők, keszegek, de a nagy testű halaknak is több oxigénre lenne szüksége. 

A szakember szerint a halfajták közül a legjobban a ponty viseli a megpróbáltatást, akár 3 százalékos vízben is kibírja. Ilyenkor a felszín közelébe úsznak, és jellegzetes „pipáló” testhelyzetben kapkodják a levegőt. Ha még tovább romlik a helyzet, megjelenik a kék alga, amely mérgező hatásával további veszélyt hordoz. Az egyesületek vízforgató berendezésekkel igyekeznek megoldani a problémát, illetve felhívják a horgászok figyelmét, hogy benzinmotoros csónakjaikkal „szántsák” a habokat. 

Az egyesületnek a Rakacai-tónál található halneveldékben kellett vízpótlással beavatkozni. Jelenleg egyébként nincs szó halpusztulásról, a közelmúltban a Mályi-tónál történt törpeharcsa-pusztuláshoz – melyről lapunk is beszámolt – nem volt köze a vízminőségnek.

(A borítóképen: Kevés a víz a Sajóban Miskolcnál is | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában