Avas

2022.07.02. 07:00

Tengeralattjáró hangját vélték hallani az Avason - itt a magyarázat!

Tengeralattjáró hangját hallották az elmúlt napokban Miskolcon az Avas városrészen.

Detzky Anna

Néhányan megijedtek, hogy a gépszörny mindjárt feltör az egyik csatornából. Viszont végül győzött a józan ész és elkezdtek madárra gyanakodni – olvasható a Mályi Madármentő Állomás közösségi oldalán.

– Három hívás érkezett hozzánk azzal kapcsolatban, hogy az Avason a tengeralattjáró szonárjának, azaz hangradarjának hangjára hasonlító zajt hallanak. Kérdezték, hogy lehet-e ez madár – tudatta Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője. – Az egyik hölgy viccesen arra panaszkodott, hogy egész éjjel hallja a tengeralattjáró sípolását. Felhívtam rá a figyelmét, hogy egyelőre ne készüljön a világ végére, mert füleskuvikról lehet szó. Mivel az ember elfoglalta a bagolyfaj élőhelye egy részét a természetben, ezért megjelent a városokban is. Az odvas fákban lakó éjszakai ragadozómadár sípoló hangot ad ki és a végét elúsztatja, mintha a víz alól szólna.

Forrás: Orban Zoltan

Fülnek látszik a mimikri

Lyukóvölgyben és az Avason biztosan fészkel a füleskuvik.

– Jó pár éve mentettünk Lyukóból fiókákat. Egy fakopáncs által készített odút foglalt el egy fa villanyoszlopban a füleskuvik család. Ahogy a kicsik már cseperedtek, elkezdtek kiugrálni az oszlopból. Vesztükre alattuk két kutya láncra kötve feküdt, három tacskó pedig szabadon szaladgált. A tulajdonos, amikor ezt meglátta, gyorsan összeszedte a bagolyfiókákat és riasztott minket. Általános probléma, hogy a füleskuvik cuki kis madár, ezért annak ellenére, hogy védett, néha úgy döntenek a kirándulók, hogy hazaviszik. A nevét a fején található fülszerű tollról kapta, ami mimikrire alkalmas, de a valódi füle egy nyílás. Fületlen társát, a kuvikot, a néphit halálmadárként ismeri. Régen, faluhelyen a vendégek számára fenntartott tiszta szobába fektették le a haldoklókat. Kinyitották az ablakot és gyertyát gyújtottak, hogy a halott szelleme el tudjon távozni. A gyertyafényre a rovarok odarepültek és velük a kuvik is, amely elkapdosta őket. Ebből alakult ki az a hiedelem, hogy abban a házban, amelyre a kuvik leszáll haláleset történik – fejtette ki a madármentő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában