Politika

2022.07.03. 15:30

Csőd fenyegeti Miskolcot a Fidesz–KDNP szerint

Egy korábban a szocialisták által felvett, lejáró kötvény kifizetése szerintük nem teljesült határidőre. A Városháza szerint a kötvény nem július 1-én, hanem augusztus 1-én jár le.

UA

Mint az köztudott, a 2005-ben és 2006-ban az akkori balliberális miskolci városvezetők által felvett és viharos gyorsasággal elköltött svájcifrank-alapú, ma már (az árfolyamveszteség miatt – a szerk.) több milliárd forint értékű hitel futam­ideje lejár – írja a miskolci Soós Attila, a Fidesz–KDNP tagja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A helyi politikus arra is kitér, hogy a kötvény ellenértékét 2022. július elsején kell, vagy kellett volna, a hitelező bank számára biztosítani. Rámutat, hogy képviselőcsoportjuk tudomása szerint ez nem történt meg. A Veres Pál vezette balliberális koalíció, példa nélküli módon, csődbe viheti és fizetésképtelenné teheti városunkat! – húzza alá Soós Attila. A miskolci Fidesz–KDNP szerint, ha ez megvalósul, a felelősség a városvezetésé, de az esetleges következményeket a miskolciaknak kell viselniük. 

A városvezetés szerint a kötvény augusztus elsején jár le 

Soós Attila szerint a balliberális városvezetés hatalomra jutása után rögtön szétverte az évtizedeken keresztül jól működő tömegközlekedést, megdrágította a városi szolgáltatásokat. Példaként említi, hogy legutóbb a köz­étkeztetéstől a parkolási tarifákon át a temetkezési díjakig drasztikusan – az infláció mértékét jóval meghaladóan – emelte a szolgáltatások költségeit a városvezetés. Miközben ezzel párhuzamosan az önkormányzati cégek gazdasági társaságainak irányító testületeiben voltak, akiknek a tiszteletdíját két-háromszorosára növelték. 

Soós Attila kérdésként fogalmazta meg: Milyen felelősségre vonásra számíthatnak azok a jelenlegi városvezetők, gazdasági szakemberek, akik tétlenül nézték (szerinte – a szerk.) a jó előre látható esetleges pénzügyi csőd közeledtét? Illetve milyen cselekvési tervet készítettek Veres Pál és társai a város esetleges fizetésképtelensége miatti következmények elkerülésére, a városi közszolgáltatások – közlekedés, gyermekintézmények, egészségügyi szolgáltatások – működőképességének megőrzésére? 

Megkeresésünkre a Városháza azt válaszolta, hogy a kötvény nem július 1-én, hanem augusztus 1-én jár le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában