Önvédelem

2022.09.28. 12:00

Jogos, vagy nem jogos lőni? – itt a válasz

A jelenlegi törvények szerint gáz- és riasztófegyvereket otthon is lehet tartani. A jogos önvédelem néhány esetéről dr. Lichy József ügyvédet kérdeztük, aki számos olyan büntetőügyben képviselte már ügyfeleit, ahol a bíróság a fegyverhasználat jogosságát is vizsgálta.

PN

Fotó: Shutterstock

- Nagyon óvatosan kell a gáz- és riasztófegyverekkel bánni, tényleg csak olyan helyzetben lehet elővenni, amikor az ember közvetlen életveszélyben van, vagy nagyon súlyos támadásnak van kitéve – hangsúlyozta dr. Lichy József ügyvéd a Borsod Online-nak.

Dr. Lichy József
Fotós: Laszlo Sulyok

A gáz- és riasztófegyverek többsége nemcsak gáztöltény, hanem például gumilövedék kilövésére is alkalmas, ez utóbbi azonban nem megengedett, vagyis ezzel a fegyverrel gumilövedék kilövése „nem rendeltetésszerű használatnak minősül”.

- Általában ezeket a riasztófegyvereket arra találták ki, hogyha valamilyen jogtalan támadás kerekedik, ki akarnak rabolni saját otthonomban, vagy valamilyen fizikális támadás ér, akkor meg tudjam magam védeni. Ha olyan fizikai atrocitás ér valakit, amikor kristálytisztán jogos védelmi helyzet áll elő, akkor senki nem fog azzal törődni – és ezt bátran mondom –, hogy én a saját életem, egészségem, testi épségem megvédése érdekében, az engem ért közvetlen támadást gázpisztoly használatával hogyan védem ki: vagyis hogy abban gumilövedék, vagy gázlövedék van – hangsúlyozta az ügyvéd. A bíróság egyébként minden esetben mérlegelni fogja a körülményeket.

Jogos védelem - érdeksérelem

Mit lehet tenni, ha például saját lakásunkba bejön egy betörő, és nekünk támad? Ilyenkor fel kell-e szólítani? Ezekre a kérdésre dr. Lichy József úgy fogalmazott: 

„Amennyiben közvetlen támadás ér, semmiféle felszólítási kötelezettség nincs. Ezt megint csak bátran mondom. Nyilvánvaló, hogy akkor önvédelmi célokra használhatom a gáz- és riasztófegyvert, hiszen a jogtalanság talaján az áll, aki bejön a lakásomba, akaratom ellenére. Egy dologra azonban ügyelni kell, hogy túlságosan nagyobb érdeksérelmet nem okozhatok a jogos védelmi helyzetben sem, mint amennyire komoly támadás engem ér.

Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a gáz- és riasztópisztolyok nem minősülnek lőfegyvernek, tárolásuk kellő gondosságot igényel, vagyis ebből a szempontból ugyanolyan szigorú szabályok vonatkoznak tárolásukra, mint a lőfegyverek esetében. 

"Ha otthon ilyet tart valaki, soha nem szabad elővenni, csak ha közvetlen veszélye áll fenn egy jogtalan támadásnak" – emelte ki az ügyvéd.

Használna-e fegyvert önvédelemből?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában