Döntött a zsűri

2022.11.30. 16:00

Kiderült, ki lett a diákpolgármester Miskolcon

A tanulók érdekeit képviselheti a város felé a tizenéves diákpolitikus.

Fotó: Ádám János

A miskolci önkormányzat célul tűzte ki, hogy újra életre hívja a városi diákpolgármesterség intézményét. Hosszú idő után először tavaly választottak Miskolcon ismét diákpolgármestert, Hudák Lilla személyében. A megbízatás egy tanévre szólt, így idén újra meghirdette a város a posztot. A két idei jelölt Lőrinczi Dávid Bence, a Miskolci Szakképzési Centrum Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskolájának diákja és Pető Csenge, a miskolci Alternatív Életfa Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola szobrász tanulója volt. Vetélkedőn bizonyíthatták november 30-án, a miskolci Városházán, hogy mennyire alkalmasak a pozíció betöltésére.

Komoly megmérettetés

A jelöltek első komplex feladatként egy kampányvideó, egy kampánybeszéd megtartását és az éves programtervük bemutatását kapták. Ezt követően még három alkalommal, gyakorlatban kellett számot adniuk tudásukról. 15 percet kaptak, hogy felkészüljenek egy személyes interjúra. Másodszorra egy, a köznevelést, a közoktatást és az ifjúságot érintő téma közül kellett választaniuk. A harmadik gyakorlati fordulóban pedig villámkérdésekre válaszoltak. A megmérettetésen fele-fele arányban szakmai zsűri és az iskolákat képviselő tanulók titkos szavazatai alapján döntöttek arról, hogy melyik jelölt töltheti be a 2022/2023-as tanévben a diákpolgármesteri posztot. A zsűri tagjai: Varga Andrea Klára, Miskolc  alpolgármestere, Dr. Ignácz Dávid, Miskolc  jegyzője, Hudák Lilla, leköszönő diákpolgármester, Szarka Dénes, fejlesztési és ifjúságpolitikai tanácsnok és önkormányzati képviselő, Kovács Boglárka, a miskolci önkormányzat ifjúsági referense és Király Csaba, kommunikációs szakember voltak.

Az iskolák is szavaztak

„Rengeteg munka áll amögött, hogy a jelöltek felkészültek erre a napra. A zsűri és a tanulók által itt képviselt, közel 40 iskola szavazata alapján alakul ki, hogy ki lesz a diákpolgármester 2023. novemberéig. A másik jelöltből pedig diák-alpolgármester válik” – ismertette Bálega János, a szervező Köz-pont Ifjúsági Egyesület munkatársa. „Azt gondoljuk, hogy nagyon komoly tér és lehetőség a diákoknak, hogy újra van Miskolc Városi Diákönkormányzat (MiDÖK). A diákpolgármester és diák-alpolgármester a MiDÖK elnökségével fog együtt dolgozni.”

Kapcsolat a városvezetéssel

Varga Andrea alpolgármester hangsúlyozta, hogy egy fontos ügyben gyűltek össze.
„Szarka Dénes tanácsnok úrral 2019 legvégén kezdtük el tervezni, hogy újra el kell jönnie annak a pillanatnak, amikor megalakulhat a Miskolc Városi Diákönkormányzat. Azért gondoljuk ezt nagyon fontosnak, mert a város jövője azon múlik, hogy mennyi fiatal marad Miskolcon, és mennyien érzik itt jól magukat. Ehhez egy vidám, pezsgő, dinamikusan mozgó várost kell építenünk” – mondta Varga Andrea. „Ez nem megvalósítható anélkül, hogy a miskolci diákok közvetlenül kapcsolatban legyenek a városvezetéssel, egyeztethessenek és képviselhessék a diákság érdekeit. A diákpolgármesteri és diák-alpolgármesteri pozíció komoly feladat. Nekik kell majd azokat a véleményeket megformálniuk, amelyeket a diákság érdekében a városvezetés felé kell képviselniük. Számítunk rá, hogy az idei jelöltek révén határozott és talpraesett diákok lesznek ebben a segítségünkre.”
A versengés egészen délután háromig tartott, amelynek a végén Lőrinczi Dávid Bencét nevezték ki a 2022/2023-as tanév diákpogármesterének és Pető Csengét diák-alpolgármesternek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában