Megdöbbentő!

2022.12.08. 07:00

Ezeket lopják leginkább a boltban, a piacon

A főváros után Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fülelik le a legtöbb bolti szarkát.

HE

Fotónk illusztráció

Fotó: Karnok Csaba

Amióta elszálltak az árak, ötödével nőtt a bolti lopások száma, derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság adataiból, melyeket egy gazdasági lap kérdéseire küldött el. Több mint 8 ezerszer tulajdonítottak el valamilyen árucikket idén a hiper- és szupermarketekből a tavalyi, nem egészen 6900-hoz képest. 

A leggyakrabban ellopott termékek között a hús és húskészítmények, a tisztítószer, az üdítőital, a tej és tejtermékek találhatók. A bolti lopások terén Budapest toronymagasan vezet, megyénk a második helyen áll, majd Pest megye jön és Győr-Moson-Sopron. 

A legkevesebb lopás Vas megyében történt ebben az évben. 

Romló helyzet 

A CBA-nál azt mondták az egyik tévécsatornának, hogy nyár óta érezhetően romlik a helyzet. Ők több biztonsági emberrel és kamerákkal próbálják megelőzni a lopásokat. Leggyakrabban kávékat, szeszes italokat, halkonzerveket és mosószereket tulajdonítanak el az emberek. Az országos bolthálózattal rendelkező SPAR-ban is érzékelik a statisztikai változást a mindennapokban. 

– Egyre kevésbé beszélhetünk egyszerű élelmiszerlopásról. A hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos megrendelésre, továbbértékesítési célú lopásokra – közölte az egyik napilap kérdésére a cég szóvivője, Maczelka Márk. A tolvajok célzottan készítenek össze „csomagokat”, majd próbálják azokat ellopni. Az égetett szeszek, az édességek és a vegyi áruk a legkeresettebbek a tolvajok körében. 

Az üzletek jó minőségű felvételt készítő kamerákkal próbálják megakadályozni a lopásokat. 

Letépik a tapaszt 

Az egyik miskolci ruházati üzletben érdeklődtünk. – Korábban több lopás volt, de mostanában nem jellemző – árulta el tapasztalatait Miczán Beáta kereskedő. – Kisebb dolgokat tulajdonítottak el, például műszempillát, mert ezekbe nem tudjuk beletenni a csipogót. Sokszor nem vesszük észre az ilyen lopásokat, hiszen sok vásárlónk van, nem tudunk mindenkire figyelni. Több árucikkre csak egy mágneses tapaszt lehet tenni, ezt azonban a vásárlók letépik, és fizetés nélkül elviszik az árut. Azonban mostanában mintha javult volna a helyzet. Igaz, a karácsonyi roham még most következik – tette hozzá. 

Bár a könyvesboltokban nem gyakori a lopás, azért a biztonsági intézkedéseket itt is megteszik. A miskolci Géniusz Könyv­áruház ügyvezetője, Kondás Vilmos úgy fogalmazott, könyvet nehéz ellopni. 

– A munkatársaim figyelmét azért felhívtam, hogy diszkréten, de azért tartsák szemmel a vevőket. Biztosan lenne szándék könyvek eltulajdonítására, de ha a vásárlók látják, hogy az eladók szeme rajtuk van, akkor nem lopnak. Ezenkívül a könyvekben biztonsági kód van, amit a pénztáros vesz ki. Ha valaki fizetés nélkül akar távozni, akkor a biztonsági kapu bejelez. Tehát többszörös védelmünk van, ezért, bár előfordul, de nem jellemző a lopás a könyváruházunkban. Ennek az is az oka, hogy könyvet általában iskolázott, intelligens emberek vásárolnak. Ha olyan ember tér be az üzletbe, akin látszik, hogy nem jellemző rá a könyvvásárlás, arra különösen odafigyelünk – árulta el az ügyvezető. 

Egy-két alma a szatyorba 

Kiderült, nem csak a boltokban lopnak az emberek. Az élelmiszerárak növekedésével a piacon is megpróbálnak elcsenni egy-két zöldséget vagy gyümölcsöt. A Búza téri piac egyik kereskedőjének sincs jó tapasztalata. (Kérte, a nevét ne írjuk meg.) – Az egyik módszerük, hogy gyerekkel érkeznek. Amíg összepakolom a kért árut, a gyerek elvesz egy-két almát, körtét vagy mandarint. Mivel kicsike, a kezét nem látom. A múltkor a szomszéd kereskedő szólt, hogy az egyik gyerek eltett két almát. Ilyen kis tételért nem szólok, főleg, ha a többiért fizettek a szülők. 

De azért nagyon kell figyelni. Van, amikor kevés pénzből élő nyugdíjasok próbálnak meg ingyen zöldséghez jutni. Ők általában pénteken jönnek, mert olyankor sokan vannak a piacon. A legtávolabbi ládáknál állnak meg, és amikor nem figyelek, eltesznek a szatyrukba egy-egy karalábét, káposztát. Van, hogy nem szólok, de ha valaki rendszeresen lop, arra azért rápirítok, és kérem, hogy fizesse ki, amit eltett – sorolta a kereskedő. 

Börtön járhat a lopásért 

A lopás az elkövetési értéktől és egyéb körülményektől függően minősül vétségnek vagy bűntettnek. Két évig terjedő szabadságvesztés járhat, ha 50 001 forinttól 500 ezer forintig, vagy 50 ezer forint alatti értékig, de bűnszövetségben, üzletszerűen, a lopásgátló eltávolításával, zsebtolvajlással vagy okirat-hamisítással követik el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában