Figyelem!

2023.02.01. 14:00

Ezért nem veszélyes hulladék a miskolctapolcai tóból kitermelt iszap

Összeszikkadása után a Miskolci Városgazda Kft. fogja hasznosítani a Csónakázó-tó üledékanyagát.

Szaniszló Bálint

Holczbauer Ákos, az Iszapfaló Kft. környezetmérnöke mutatja a paplanokat a miskolctapolcai nagyparkolóban

Fotó: BNR

Hatalmas paplanok terülnek el a miskolctapolcai nagyparkolóból elkerített részen, a Hejő-patak mentén. A boon.hu korábbi tudósítása szerint a Csónakázó-tóból származó iszappal töltötte fel a paplanokat múlt november óta a vízfelület tisztítását végző Iszapfaló Kft.  

A cég már levonult a területről, ám a paplanok maradtak. Tavaszra összeszikkad a bennük lévő anyag, amelyet aztán elszállítanak a Miskolci Városgazda Kft. telephelyére és - mint megtudtuk - talajjavításra használnak majd fel.

Védett a környezet 

Olvasóink közül néhányan annak az aggályuknak adtak hangot, hogy a miskolctapolcai tóból kitermelt iszap nem minősül-e veszélyes hulladéknak és nem lenne-e szükséges így kezelni az anyagot.  

Mint megtudtuk, szó sincs arról, hogy veszélyes lenne a szikkadásban lévő üledékanyag. A tapolcai Csónakázó-tavat egyrészt bevizsgált, tiszta vizű források táplálják, másrészt a barlangfürdőből kifolyó víz, azaz semmiféle olyan szennyezőanyagot nem tartalmaz, amely az iszapot károsíthatta volna. A tó flórája és faunája is gazdag, semmiféle károsodás nem érte őket a víz által. Maga a védett környezet is garancia arra, hogy a kitermelt iszap nem tartalmaz káros anyagokat. Olyanokat viszont igen, amely összeszáradás után alkalmassá teszi talajjavításra.  

A tavi üledék kitermelését végző Iszapfalú Kft. környezetmérnökétől, Holczbauer Ákostól azt tudtuk meg, hogy természetesen maguk is megvizsgálták az iszapot, amelyben nem találtak semmi káros összetevőt.

Összetett munka 

Mint a boon.hu megírta, tavasszal kezdődött meg a Miskolctapolca megújulása projekt részeként az Őspark, a Geometrikus park és a hozzá kapcsolódó sétányok rekonstrukciója, amelynek keretében felújítják a terület víz-, szennyvíz- és csapadékvíz-csatornáit, illetve az elektromos hálózatot, valamint új pavilonokat, utcabútorokat is telepítenek majd.  

A projekt része a Csónakázó-tó megújítása is. A terv szerint az iszaptalanítással a tó nem egyszerűen visszanyeri régi állapotát, hanem teljesen megújul. Az anyag kiemelésére azért volt szükség, mert a tó annyira eliszaposodott, hogy néhol már csak alig két méter a víz mélysége, és ez már veszélyezteti az élővilágot is.  

A Zöld város kialakítása Miskolctapolca akcióterületen elnevezésű projekt 100 százalékos mértékben az Európai Uniós és hazai források révén készül el. A támogatás összege összesen valamivel több mint 1 milliárd forint. Idén tavaszra ígérik az elkészültét. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában