Medvelesen

2023.02.02. 13:31

Milyen időjárást jósoltak a macik? Mutatjuk (fotókkal, videóval)

Farönköt dobáltak és fára másztak a Miskolci Állatkert medvenővérei a Medveles nevű programon.

DA

Fotó: Bujdos Tibor

Dorka és Borka a Miskolci Állatkert medvetestvérei a Medvelesen minden évben felcsapnak időjósnak a február 2-ai Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kötődő néphagyománynak megfelelően. 2023-ban a népszerű eseményt a többi állatkerti medvefaj, a mosómedvék és a vörösorrú ormányosmedvék látványetetésével is összekötötték, amelyek rendszertanilag nem tartoznak a valódi medvefajok közé. A programot számos környékbeli kisiskolás és óvodás csoport tekintette meg. A látogatáson minden gyerek állatkerti macis fejlesztő füzetet kapott ajándékba.

Nincs igazi jósképességük

– Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a néphiedelem szerint a medve előbújik a barlangjából. Ha süt a nap és meglátja az árnyékát, megijed tőle és visszabújik a barlangjába, akkor a hagyomány szerint még hosszú lesz a tél. Viszont, ha nem látja meg az árnyékát, mert borult az idő, akkor kint marad, ami pedig a közelgő tavaszt jelzi – mondta Veress Tamás, a Miskolci Állatkert gyűjteményi vezetője. – Ez azonban csak a néphit, a medvéket nem szabad meteorológusként foglalkoztatni. A nagy számok törvénye szerint persze azért előfordul, hogy a macik február 2-ai viselkedésének megfelelő időjárás következik.

Néha télen is aktívak

A medvék nem alszanak valódi téli álmot, inkább csak nyugalmi periódusuk van.

– Az európai barnamedvék ősszel akár 10 centiméteres szalonnaréteget is növeszthetnek. Ezt a zsírtartalékot a hidegebb hónapokban nagyrészt felélik, és testsúlyuk jelentősen csökken. A tél során többször is előbújnak, táplálékot keresnek. Amikor enyhébb az idő, akkor akár hosszabb ideig is kint mozognak. Bár a nagyragadozók közé sorolják őket, de valójában mindenevők, hiszen növényi eredetű táplálékot, például bogyókat és mézet is fogyasztanak. Az állatkerti medvék viselkedése jelentősen eltér vadon élő társaikétól, mert ők minden nap megkapják az élelmüket. Ettől függetlenül nekik is vannak olyan napjaik, amikor hidegebb a levegő, kevésbé aktívak és akár hozzá sem nyúlnak a felkínált takarmányhoz. A mai napon erre rácáfoltak, hiszen fára mászás és játék közben is láthatták őket a gyerekek. Valószínűleg az egész kifutót be fogják járni – emelte ki a gyűjteményi vezető.

Bejárták a kifutójukat

Füles Dorka és Forgó Borka, a miskolci medvenővérek 12 évükkel már középkorúnak számítanak.

– Két nőstény európai barnamedvét láthat a Miskolci Állatkert közönsége, akik testvérek. Tíz évvel ezelőtt érkeztek a Koppenhágai Állatkertből. Nagyon jól érzik magukat nálunk, amit mi sem mutat jobban, mint, hogy a kifutójukban a fára mászástól kezdve, nyáron a tóban fürdésig nagyon sok mindent csinálnak. Medveles nevű programunkra minden évben rengetegen kíváncsiak. Idén is több óvodás és iskolás csoport érkezett hozzánk, direkt ezért, hogy megnézzék, hogy a medvék vajon kint maradnak, vagy visszamennek-e a barlangjukba. Ma süt a nap, tehát elvileg a macik láthatják az árnyékukat, de mi egy kis táplálékkal tudjuk őket manipulálni. Minden bizonnyal egészen délutánig kint lesznek a kifutójukban. Ez alapján azt is várhatjuk, hogy hamarosan jön a tavasz – jelentette ki Veress Tamás.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában