Energiaválság

2023.02.02. 20:00

Tavaly átadták, de üresen tátong a miskolci belvárosi épület

A megemelkedett enegiaköltségek miatt késik a beköltözés a volt Szentpáli szakközép felújított épületébe.

Szaniszló Bálint

Így néz ki most a felújított épület és környéke

Fotó: Bujdos Tibor

Az előző önkormányzat idejére datálható annak a terve és a projekt előkészítése, hogy részben pályázati pénzből művészeti központtá alakítják át a miskolci belvárosban a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola – korábban esztendőkön át üresen árválkodó – épületét. Az is inspirálta az átalakítást, hogy a Győri kapui Ifjúsági és Szabadidőház egy részének helyén alakították ki a kibővített miskolci közterületi kamerarendszer operatív központját, így a Miskolci Kulturális Központ irodáinak időszerűvé vált új helyet keresni, de – ami ennél még talán fontosabb – a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium Zrínyi Ilona Gimnáziumban működő képzései is méltó helyet kaphatnak a felújított épületben.

Költözésre készen áll 

A dr. Kriza Ákos vezette önkormányzat szakemberei az épületbe tervezett Miskolci Művészeti Központra öt egymásra épülő modult dolgoztak ki. A rendelkezésére állt mintegy 800 millió forintból, kormányzati támogatásból, épületenergetikai célú pályázati forrás bevonásával az 1-es és a 2-es modulok kivitelezése kezdődött el a mostani önkormányzat írányításával 2021. nyarán. 

Ebben a két modulban a meglévő épület energetikai korszerűsítését és infrastrukturális fejlesztését végezték el, de beletartozott a tetőtér hasznos beépítése is. Ebben a már elkészült térstruktúrában – az első és a második emeleten – kapnak helyet a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium elméleti tantermei, valamint – a harmadik emelten és a tetőtérben – a Miskolci Kulturális Központ adminisztrációs helyiségei. 

A megújult iskolaépület földszintjén egy 300 fős melegítőkonyhát és étkezőt alakítottak ki, amelyet a Miskolci Közintézmény-működtető Központ üzemeltet majd.

Ötből kettő kész 

A további három – még csak tervasztalon létező – modulban egy-egy új épületrész kialakítását tervezték, aminek a megvalósításához az előző önkormányzat további források megszerzését tűzte ki célul. A jelenlegi önkormányzat sem tér el az eredeti tervtől. És egyre inkább körvonalazódik az a sok évtizedre visszatekintő terv, hogy a most felújított Csengey utcai iskolaépület – további lehetséges bővítések révén – egységes otthona legyen az önálló miskolci középfokú (össz)művészeti képzésnek. 

A munkálatok első fele tavaly nyáron befejeződött. Akkor az volt a terv, hogy megszerzik a használatbavételi engedélyt, és a dokumentumok birtokában tavaly ősszel kezdődhetett volna meg a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Gimnázium és a Miskolci Kulturális Központ költözése az új helyszínre. Ez nem történt meg. 

Egyedül nem megy... 

Az okok után kutatva megkerestük a miskolci önkormányzat sajtóosztályát. Megtudtuk, hogy a Miskolci Tankerületi Központ tavaly szeptemberben jelezte, hogy a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium csak idén június 1-je után költözne be az ingatlanba. 
Mindezek ismeretében döntött a Miskolci Kulturális Központ (MKK), hogy gazdálkodási okokból - egyedül ugyanis nem képes a teljes épületet üzemeltetni – halasztja a költözést. 

,,Amennyiben csak az MKK költözött volna be, az épület földszintje, valamint az első és második emelet üres marad. A jelenlegi drasztikusan megemelkedett energiaárak mellett az MKK a teljes épület fenntartását felelősen nem tudta volna vállalni" - erősítette meg a sajtóosztály válasza. - ,,Fontos megjegyezni, az épületben jelenleg is temperáló fűtés van, és az ingatlan rendelkezik használatbavételi engedéllyel."  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában