Albérletárak

2023.03.24. 11:33

Ennyiért bérelhet most ingatlant Miskolcon

A lakásbérleti díjak országosan 1,8 százalékkal növekedtek februárban, azonban Miskolcon nem számottevő a drágulás mértéke.

UA

A szépen berendezett, gépesített lakások jó áron adhatók ki Miskolcon is

Fotó: MW, Karnok Csaba

Országszerte tovább nőttek az albérlet árak februárban, azonban Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében nem számottevő az árnövekedés. A lakásbérleti díjak országosan 1,8 százalékkal, a fővárosban 1,4 százalékkal nőttek februárban az egy hónappal korábbihoz viszonyítva. Éves összevetésben országosan 20, Budapesten 21 százalékos volt az áremelkedés – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com lakbérindexéből. A statisztikai adatok szerint az előző hónaphoz mérten a lakbérek jobban nőttek a fogyasztói áraknál, így reálértéken számítva januárhoz képest kismértékű emelkedést mutattak. Március közepére 210 ezer forintra emelkedett Budapesten az átlagos bérleti díj, amely tavaly ősz óta 200 ezer forint volt. A vármegyeszékhelyek között Veszprém a legdrágább 155 ezer forintos átlagos bérleti díjjal, utána következik Győr, Debrecen és Székesfehérvár egyaránt 150 ezer forinttal. Debrecen mellett Miskolcon és Szegeden volt a legszélesebb kínálat március közepén: a miskolci átlagos bérleti díj 100 ezer, a szegedi 122 ezer forintot tett ki – olvasható a KSH és az ingatlan.com kiadványában. Miskolc albérleti piacára az év eleje óta jellemző az élénkülés. Az albérleti árak emelkedéséről nem tudunk beszámolni, hiszen a nagy mennyiségű üres ingatlan felszippantotta az élénkebb keresletet, de egyértelműen érzékelhető volt a javulás.

Nálunk nem drágult

Elsősorban életkezdő fiatalok, vagy életet újrakezdő középkorúak kerestek és béreltek lakásokat az elmúlt 3 hónapban Miskolcon – erről már Major Melinda ingatlanszakértő beszélt kérésünkre.

Mi okként feltételezzük, hogy ez a szegmens nem rendelkezik elegendő saját tőkével, a hitelek kamatának emelkedése pedig nehezebbé tette a hitelfelvételt, így ők egyelőre nem tudnak vagy nem akarnak vásárolni. Az egyetemisták az évnek ebben a szakaszában nem jelennek meg komolyabban az albérleti piacon

 – mutatott rá. 

Major Melinda Fotó: ÉM

Azt is elmondta, hogy továbbra is elsősorban a bútorozott, felújított vagy jó állapotú, 1-2 szobás lakások a legkelendőbbek, és jellemzően fél, vagy egy éves időtartamra kötődnek a szerződések.

Egy két szobás, szép állapotú, bútorozott lakást ma elhelyezkedéstől függően 90-120 ezer forint közötti áron lehet bérbe adni

 – húzta alá.

Azt is elmondta, hogy hogy Miskolc albérleti piaca még nem talált vissza a Covid előtti szintre, hiányoznak még a nagyobb miskolci cégekhez az ország más részeiből vagy akár külföldről érkező munkavállalók, de elvétve már ők is megjelentek.

Mivel a magasabb infláció hatására jelentős mértékben nőtt a pénzüket ingatlanba fektetők köre, így további kiadó lakások megjelenésére számítunk a következő hónapokban, ezért véleményünk szerint egyelőre nem várható az albérleti árak jelentősebb emelkedése

 – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában