Megtudtuk

2023.03.27. 07:00

Ekkor költözhet újra élet Miskolcon a volt Szentpáli szakközép felújított épületébe

A sokszázmilliós program már tavaly befejeződött, de azóta is üresen tátong a belvárosi épület.

Szaniszló Bálint

Nyárra lekerülhet a lakat a volt Szentpáli felújított miskolci épületéről

Fotó: Bujdos Tibor

Tavaly nyáron végre befejeződött az a projekt, amelyet még ez előző önkormányzat indított el: a miskolci belvárosban felújították a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola – korábban esztendőkön át üresen árválkodó – épületét. Az is inspirálta az átalakítást, hogy a Miskolci Kulturális Központ irodái és a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium Zrínyi Ilona Gimnáziumban működő képzései is méltó helyet kapjanak.

Az előző önkormányzat szakemberei az épületbe tervezett Miskolci Művészeti Központra (így nevezték el a projektet) öt egymásra épülő modult dolgoztak ki. A rendelkezésére állt mintegy 800 millió forintból, kormányzati támogatásból, épületenergetikai célú pályázati forrás bevonásával az 1-es és a 2-es modulok kivitelezése kezdődött el a mostani önkormányzat írányításával 2021. nyarán és fejeződött be 2022-ben.

Készen áll a költözésre 

Ebben a két modulban a meglévő épület energetikai korszerűsítését és infrastrukturális fejlesztését végezték el, de beletartozott a tetőtér hasznos beépítése is. Ebben a már elkészült térstruktúrában – az első és a második emeleten – kapnak helyet a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium elméleti tantermei, valamint – a harmadik emelten és a tetőtérben – a Miskolci Kulturális Központ adminisztrációs helyiségei. A megújult iskolaépület földszintjén egy 300 fős melegítőkonyhát és étkezőt alakítottak ki, amelyet a Miskolci Közintézmény-működtető Központ üzemeltet majd. 

A további három – még csak tervasztalon létező – modul jövőbeni végrehajtásával a Csengey utcai iskolaépület – további lehetséges bővítések révén – egységes otthona lehet majd egy önálló miskolci középfokú (össz)művészeti képzésnek - tudta meg a boon.hu.

Halasztani kényszerültek 

A felújítás után az volt a terv, hogy már tavaly ősszel megkezdődik a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Gimnázium és a Miskolci Kulturális Központ költözése az új helyszínre. Ez azonban nem történt meg, az épület ma is üres. Megtudtuk, hogy a Miskolci Tankerületi Központ tavaly szeptemberben jelezte, a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium csak idén június 1-je után költözne be az ingatlanba.  

Mindezek ismeretében döntött a Miskolci Kulturális Központ (MKK), hogy gazdálkodási okokból - egyedül ugyanis nem képes a teljes épületet üzemeltetni – halasztja a költözést.

Új határidőket kaptak 

Ma már azt is tudjuk, mikortól kapja meg a két intézmény az új épület használatának jogát. Veres Pál polgármester döntése értelmében a Miskolci Kulturális Központ 2023. május 15-én kapja meg a neki szánt épületrészt, a Miskolci Tankerületi Központhoz tartozó Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium 2023. június 1-jén kezdheti el a költözést. Remények szerint nyárra élet költözhet a ma még tetszhalott épületbe. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában