Kedvezményes utazás

2024.03.26. 20:00

Hatott a józan ész: szerdától megvehető a 14 év alattiak miskolci kedvezményes bérlete

A miskolci közgyűlés döntése értelmében április 1-jétől az MVK Zrt. helyi járatain a 14 év alatti, miskolci oktatási intézményben tanulók egy vonaljegy árának megfelelő összegért, 430 forintért válthatnak havi tanuló kombinált bérletet

Szaniszló Bálint

A kedvezményes bérletet és a diákigazolványt kell felmutatni a 14 év alattiaknak április 1-jétől.

Fotó: Ádám János

Második próbálkozásra fogadta el a miskolci közgyűlés, hogy extra kedvezménnyel - havona mindössze 430 forintért - válthatnak kombinált bérletet a 14 év alatti, miskolci oktatási intézményben tanulók az MVK Zrt. járataira. Korábbi közleményében arról tájékoztatott a közlekedési társaság, hogy április 1-jén kezdik el árusítani ezt a bérletformát. Ez azt jelentette volna, hogy aznap - amikor már érvnyes az intézkedés - már többen nem tudtak volna hozzájutni az utazási kedvezményhez, ráadásul április 1-je húsvét hétfőre esik, ami még nehezbbé teszi az árusítást.  

A villamosra és buszra érvényes kombináltbérletre szól az extra kedvezmény a 14 év alattiaknak
Forrás: MVK Zrt.

Győzött azonban a józan ész és már március 27-én, szerdán elkezdik értékesíteni a kedvezményes diákbérletet, azaz lesz elegendő idő az érintetteknek megvásárolni azt. Elsőként a 2024. április 1-je és május 5.e között érvényes bérletjegyeket árusítják.

Csak a bérletpénztáraknál vehető 

Az MVK Zrt, ezzel kapcsolatos friss közleménye szerint tehát 

"ennek a havi bérletnek az értékesítését, illetve a bérlethez kapcsolódó bérletváltó kártya hitelesítését már március 27-én, szerdán elkezdik a jegy- és bérletpénztárakban, valamint az ügyfélszolgálati irodában." 

A vásárlók ne feledjék, hogy ennek a bérletnek a megvásárlásához az első alkalommal mindenképpen szükséges a diákigazolvány felmutatása, viszont a későbbiekben a diákigazolvány bérletváltó kártyával helyettesíthető. Ezen bérlettípust vásárlóknak könnyebbséget jelenthet, hogy április első hete a diákok részére tavaszi szünet, a szünet utáni első tanítási nap április 8-a lesz, így hosszabb idő áll rendelkezésre a tanítás megkezdéséig a bérlet megváltására. Sem automatán, sem mobilapplikációban nem vásárolható meg ez a bérlettípus.

Ők a jogosultak 

Azok a 14 év alatti tanulók vehetik igénybe a kedvezményt, akik miskolci oktatási intézményben tanulnak. A 14 év alatti tanulók 430 forintos havi bérlettel történő utazására az MVK Zrt. helyi járatain van lehetőség, Miskolc közigazgatási határán belül. A tanulók annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31.) vehetik meg a 14 év alattiak havi kombinált bérletét, amelyben a 14. életévüket betöltik. 

Annak érdekében, hogy a gyermek diákigazolványát ne kelljen minden vásárlásnál felmutatni, az MVK Zrt. bérletváltó kártyát vezet be, aminek a használata önkéntes, tehát nem kötelező. A bérletváltó kártyát a szülő vagy a tanuló tölti ki a diákigazolványon szereplő adatokkal megegyezően, ezután a gyermek diákigazolványával összehasonlítva – adategyezőség esetén – a pénztáros hitelesíti azt, és a későbbi vásárlásnál elegendő ezt a kártyát felmutatni. Bérletváltó kártya nélkül minden egyes vásárláskor szükséges a gyermek diákigazolványának a bemutatása. 

Így néz ki a bérletváltó kártya
Forrás: MVK Zrt.

A bérletváltó kártya az MVK Zrt. honlapjáról letölthető, vagy a jegy- és bérletpénztárakban, valamint az Ügyfélszolgálati irodában papíralapon díjmentesen kérhető. A bérletváltó kártya kedvezményes utazásra nem jogosít, kizárólag a kedvezményes utazásra jogosult tanuló diákigazolványán szereplő adatok igazolására használható a bérlet megvásárlása során.

Így ellenőrzik  

A 14 év alattiak havi kombinált bérlete kizárólag diákigazolvánnyal (vagy ennek hiányában a diákigazolványt helyettesítő érvényes oktatási igazolással és személyazonosításra alkalmas okmány együttes felmutatásával) jogosít utazásra. Amennyiben a tanuló nem tudja jegyellenőrzés során a kedvezményes bérletét és/vagy a hozzá tartozó diákigazolványt megmutatni, akkor élhet az utólagos bemutatás lehetőségével. Az eljárási díj az utazási jogosultságot igazoló dokumentum bemutatásával ugyanúgy 1000 forint, mint az egyéb bérletbemutatások esetében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában