Kutyatámadást és villámlást is túlélt az immár kétszeres Spartathlon-győztes

A 39 éves, a mindennapokban rendőrként dolgozó Fotisz Zizimopulosz másodszor nyerte meg a Spartathlont – erős gyomra és nyughatatlan természete is sikereinek kulcsa.

Bár a Spartathlon történetét böngészve kiderül, hogy viszonylag gyakran képes megvédeni a címét egy-egy győztes, azért a 246 kilométeres, kőkemény távon elért duplázások fantasztikus eredmények. Jár tehát az elismerés a görög Fotisz Zizimopulosznak, aki a verseny 2020-as, koronavírus-járvány miatti törlése után a 2021-es visszatérésén diadalmaskodott, majd az idén sem akadt jobb nála, így harmadik görögként duplázott.

Mégpedig úgy, hogy egy eltévedés miatt elmondása szerint hat kilométerrel többet kellett futnia (245.3 helyett 251.4-et), és még így is 21:00:59 alatt teljesítette a távot. Ez minden idők harmadik legjobb ideje, ráadásul, ha nincs a malőr, talán még a legendás Janisz Kurosz 1984-es, 20:25:00-s rekordja is veszélyben lehetett volna. Érthető, hogy roppant feldúltan, a szervezést kritizálva, a jelzések hiányát emlegetve nyilatkozott a viadal után…

A 40. születésnapját decemberben ünneplő sportolóról alig találni forrást, még görög nyelven sem halmoz el minket az internet, ennek ellenére igyekeztünk néhány információ összegyűjtésével portrét rajzolni a kiváló terepfutóról. A hazájában róla megjelent cikkekből az derült ki, hogy Zizimopulosz a görög rendőrség tagja, korábban kitüntetést is kapott – persze jár is annak, aki például tolvajokat kergetett, és autós üldözésben vett részt.

A futással 2017-ben kezdett komolyabban foglalkozni – előtte a boksz jelentette a sportot az életében –, és már 2018 óta edzővel, Dimitrisz Kaszimisszal készül.

Az ultrafutók egy átlagos napon is olyan távokat tesznek meg, amelyek másoknak versenyen is nagy falatnak bizonyulnának, ám a görög talán még ebben is szintet lépett.

Az idei barcelonai 24 órás viadal előtt több médium azzal a felütéssel írt róla, hogy megkísérli megdönteni a litván Aleksandr Sorokin akkor 309.4 km-es 24 órás világcsúcsát. Bár elsőként zárt a 100 km-es, a 100 mérföldes és a 12 órás „résztávon” is, 19 óra után feladta a versenyt, ráadásul azóta Sorokin még jobbat, 319.614-et futott a 24 órás Európa-bajnokságon. Mindenesetre Zizimopulosz olyannyira akarta a sikert, hogy olykor 90-100 km-t futott edzésként.

A tavalyi Spartathlon-sikere előtt egyébként a korábbiakhoz hasonlóan nyolcórás beosztásokban dolgozott rendőrként, ami nagy kihívást jelentett a tréningek megtervezésénél – azóta valamivel könnyítettek a munkarendjén, így több ideje jut a felkészülésre.

Mint mondja, szereti folyamatosan tesztelni a határait, és bár hobbiként kezdett bele, azóta hajtja az adrenalin. Szerencsére a családja – két gyermeke és mint kiemelte, felesége – is jól kezelte a változást az életében, így nyugodt szívvel hódolhat szenvedélyének: „Az otthoni béke nélkül ez nem menne”.

Az sem hátrány, hogy – saját elmondása alapján – erős gyomra van, így gyomorproblémák nem szokták hátráltatni verseny közben. Olykor a szokásos energiát adó falatok, zselék mellett spagettit eszik menet közben, és egyszer sem kellett verseny közben hánynia. Igaz, például a tavalyi Spartathlon végén összeomlott, a teste változatos módokon jelezte, mennyire kizsigerelte a siker érdekében.

Folyamatosan hajtja a futás iránti szenvedély, a nagyobb versenyek után már két nappal edz, egyszerűen nem bír nyugton maradni. Ennek sokszor majdnem megitta a levét, egészen extrém esetek is megtörténtek vele a tréningek alatt.

Egy hegyi futás alkalmával például pásztorkutya támadta meg, és kisebb darabot kiharapott a lábából, máskor meg egy brutális viharban csaknem a villámlás áldozatául esett.

Bár családtagjai és barátai gyakran ugratják, hogy ennyi túlélős történettel a háta mögött a Survivor című műsorban is szerepelhetne, ő inkább a futásban hajszolja a céljait.

A SPARTATHLON VÉGEREDMÉNYE

Férfiak

  1. Fotisz Zizimopulosz (görög) 21:00:59
  2. Szomija Toru (japán) 21:18:15
  3. Isikava Josihiko (japán) 23:06:55
  4. Erős Tibor 23:23:53

Felhasznált források: irunmag.gr, agrinionews.gr

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.