Szeged

2022.05.21. 16:07

Sárkányhajók foglalták el a Tiszát - Galéria

Újra megrendezték Szegeden a Sárkányhajó Viadalt, aminél kevés látványosabb dolog létezik a Tiszán. Amatőröktől a profikig hajóba ült mindenki szombaton. Legalább hatszázan lehettek.

Suki Zoltán

Fontos az összhang a sárkányhajózásban is. Fotó: Frank Yvette

Harminc csapat állt rajthoz szombaton Szegeden a Sárkányhajó Viadalon – mondta el a Délmagyarországnak a Szegedi Sárkányhajó Egyesület elnöke. Balaicz Tibor szerint ez azt jelenti, hogy legalább hatszázan vettek részt a látványos programon, ahol több kategóriában is indulhattak csapatok. 

Aki nem tudná esetleg: egy sárkányhajócsapat 18-20 evezősből egy dobosból, és egy kormányosból áll. A csapatokban legalább 8 nőnek kell eveznie, és nem árt ha már mindenki betöltötte a 15. évét.

A szombati versenyen volt Sportolók Viadala, Amatőr Sárkányhajó Viadal, Profi Sárkányhajó Viadal, Centrum Viadal, ezek 200 méteren, és Királyi Viadal, 1715 méteren.

A 200 méteren a csapatoknak egymás után kétszer kellett teljesíteni a távot. A pályák először balról jobbra, majd jobbról balra voltak számozva, hogy a sodrás miatti pályaelőnyök kiegyenlítődjenek. A két futam együttes időeredménye alapján dől el a futamok végeredménye és a továbbjutás. Az 1715 méteren a hajók indítása egymás után történt. Itt egy kört kellett teljesíteni.

A két év után újra megrendezett sportoló kategóriát 200 méteren a Hullámtörők csapata nyerte, a másodikok a Vízisiklók lettek, a harmadik helyen pedig a Vassárkányok végeztek. Hosszú távon is ezek a csapatok taroltak, de ott csere volt a második és a harmadik helyezett között.

A Szegedi Sárkányhajó Egyesület igyekszik gondoskodni az utánpótlásról is. Évente több mint 1000 ember próbálja ki náluk a sárkányhajózást és jár el evezni heti, kétheti, vagy havi rendszerességgel. Azt szeretnék, hogy Magyarországon továbbra is az egyik legjobb csapat legyenek, megfelelő létszámú utánpótlást tudjanak kinevelni, illetve hogy minél több emberrel ismertessék meg a sárkányhajózást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!