Vezető hírek

2022.05.21. 19:00

A petefészekrák tünetei könnyen összekeverhetők más, betegségekkel

A betegség világnapja alkalmából a Mályvavirág Alapítvány közleményt adott ki, e szerint a legtöbb esetben a petefészekrákot késői stádiumban diagnosztizálják, ezért a gyógyulási esélyek csökkennek.

K. A. R.

A nők körében a petefészekrák a daganatok között a hetedik leg­gyakrabban diagnosztizált rákos megbetegedés világszerte. Fotó: Dreamstime

A nők körében a petefészekrák a daganatok között a hetedik leggyakrabban diagnosztizált rákos megbetegedés világszerte. Magyarországon évente több mint ezer nőnél diagnosztizálják, és az érintettek több mint felének ez már túl késő. A petefészekrákok 70 százalékát már a késői stádiumban ismerik fel – közölte lapunkkal a Mályvavirág Alapítvány a május 8-i petefészekrák világnapja alkalmából. 

Mint írták, a jelenlegi protokollok szerint a petefészekrák kezelése a műtét, a kemoterápia és biológiai terápiák, elsősorban immunterápia és PARP-gátlók alkalmazása. Azonban ezek előrehaladott állapotban ritkán eredményeznek végleges gyógyulást, ugyanakkor lassíthatják a betegség kiújulását – tették hozzá. 

Menjünk orvoshoz 

A közleményből kiderült, a betegség leggyakoribb tünetei nem specifikusak, ezért nagyon könnyen összekeverhető más, gyakrabban előforduló betegséggel. Felfújtgyomor-érzet, hasi puffadás, étvágytalanság, lehangoltság, fájdalom a hasban, eltérő vizelési szokások, deréktáji fájdalom, eltérő székletürítési szokások, zavaró, rendellenes hüvelyi vérzés, nagy fokú fáradtság – leginkább ezekre a jelekre kell kiemelt figyelmet fordítani. 

Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a petefészekrák tüneteivel, és ha ezek közül észleljük valamelyiket, és ez hosszabb időn át fennáll, forduljunk orvoshoz. Megjegyezték, mivel a tünetek általánosak, a legtöbb esetben a petefészekrákot késői stádiumban diagnosztizálják, ezért a gyógyulási esélyek csökkennek. A Mályvavirág Alapítvány az érintetteknek és hozzátartozóiknak is igyekszik minél több információt nyújtani akár személyesen, akár a www.malyvavirag.hu, a www.malyvabetegut.hu/petefeszekrak vagy a www.felfedezni.hu oldalon, hiszen egy nőt sem hagynak hátra – számolt be. 

Pályázat 

A világnap alkalmából számos nemzetközi szervezet igyekszik felhívni a figyelmet a pe­te­fészekrák veszélyeire és a korai felismerés fontosságára. A Mályvavirág Alapítvány idén is kampányt szervezett azzal a céllal, hogy a lehető legátfogóbb tájékoztatást nyújtsa a betegség tüneteiről. Idén egy 2 szakaszból álló művészet-egészségügyi pályázatot hirdetett, ennek első szakaszában olyan profi vagy amatőr alkotóművészek jelentkezését várják, akik bármilyen technikával ábrázolják a petefészkeket. A győztes egy 100 ezer forint értékű utalványt kap az általa választott művészellátó üzletbe. 

A pályázat második szakaszában a kiválasztott mű alkotóját felkérik, hogy a petefészekrák 10 leggyakoribb tünetét hasonló stílusban jelenítse meg. Az elkészült műveket ősszel egy országos vándorkiállításra indítja az alapítvány, hiszen célja, hogy minél több nőhöz eljusson az információ a betegség tüneteiről. A pályázatról bővebb információ az alapítvány oldalán olvasható. 

Visszanézhető 

A Mályvavirág Alapítvány a tünetek nagyon pontos leírásával igyekszik kiemelni az üzenetet, hogy nem szabad félvállról venni az általánosnak tűnő jeleket. A leírásokat social media felületeiken is megosztották május 8-án, a nap zárásaként pedig Tóth Icó egy online előadáson beszélgetett a petefészekrákhoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókról Lintner Balázzsal, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája szülész-nőgyógyász, daganatsebész szakorvosával. A beszélgetés visszanézhető a Mályvavirág Facebook-oldalán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!