Vezető hírek

2022.05.24. 15:26

Több mint 2500 napsütéses óra volt Szegeden

K. A. R.

Tavaly 38,4 fok volt a legmagasabb hőmérséklet, amelyet a megyeszékhelyen mértek. Fotó: Frank Yvette

Budapest és Debrecen után Magyarország harmadik legnagyobb lélekszámú városa Szeged, vagyis Juhász Gyula szavaival élve a magyar Alföld legszebb délibábja. A tavaly január elsejei adatok alapján összesen 159 ezer 74-en élnek Csongrád-Csanád megye székhelyén – ez a Központi Statisztikai Hivatal beszámolójából derült ki, amelyet Szeged napja alkalmából tettek közzé a közösségi oldalon.

Eszerint 2021-ben a napsütéses órák száma 2 ezer 588 volt Szegeden, amely 108 teljes napnak felel meg. Az éves középhőmérséklet 11,8 Celsius fok volt, a legmagasabb hőmérséklet, amelyet tavaly mértek, 38,4 fok volt, míg a legalacsonyabb -11,3 fok volt. A KSH adatai szerint összesen 125 csapadékos nap volt a városban, ezeket összeadva összesen 455 milliméter csapadék hullott.

Érdekesség, hogy az ország legmélyebb pontja a megyeszékhely Gyálarét nevű városrésze, melynek tengerszint feletti magassága 76 méter.

A hivatal adatai szerint egyébként 82 ezer 959 lakás van Szegeden, és 11 nemzetiségi önkormányzat működik itt: bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, szerb, szlovák és ukrán. A 2011-es népszámláláskor pedig legnagyobb százalékban római katolikusnak vallották magukat, vagyis a városlakók 36,4 százaléka mondta azt, hogy ezt a vallást gyakorolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!