Szegedi hírek

2022.05.25. 12:02

Túlzsúfolt a szegedi Indóház tér

A közlekedés mindig ad témát, azon a területen mindennap felfedezhetünk olyat, amin változtatni, javítani lehetne. Ilyen Szegeden az Indóház tér, ahol helyi és távolsági buszok várakoznak, indulnak, és az autók is rendre behajtanak, parkolnak a tér szűk utcáján. Olvasóink is többször jelezték ezt a problémát.

Az Indóház tér sokszor balesetveszélyes zsúfolt. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A szegedi Indóház tér közlekedési csomópont: villamos, tramtrain, helyi – a 21-esnek, a 77-esnek és a 90-esnek végállomása, a 20-as oda-vissza áthalad –, valamint távolsági buszok indulnak onnan, illetve várakoznak. 

A felsoroltakon kí­­vül még a személygépkocsik is behajtanak, és például vonaton érkező szeretteikre várnak a vezetőik. Hétfőn délután 4 óra tájban is ez volt a helyzet, pedig a közelben volt legalább 10-15 szabad parkoló. 

Káosz? 

Katasztrófa! 

– értékelte tömören, kifejezően az Indóház téri helyzetet a megkérdezett busz­sofőr. Nem férnek el, egyébként a Gőz utcából be sem hajthatnának az autósok, persze megteszik, de a logika győzelmeként 25-30 méterrel arrébb már szabályosan is megtehetik, és ha megállnak, a buszoktól veszik el a helyet. Mikor beszélgettünk, egy utazási iroda busza is „betért”, és a megállóban állva vette fel kuncsaftjait. 

Társasházak épülnek: az egyikben már üzletek nyíltak – vásárlók is autókkal érkeznek –, lakók vannak, a másikba bérlőket várnak, a harmadikon még dolgoznak. Valószínűleg ezekben is kialakítanak garázsokat, oda és onnan, be és ki akarnak majd állni a lakók járműveikkel. Egyre kisebb lesz a hely, egyre nagyobb a forgalom. 

Egyre több az autó

Viktort nem zavarta a helyzet – ritkán jár az Indóház tér felé –, András annyit jegyzett meg, hogy rossz, nem átgondolt a tér kialakítása, ami tulajdonképpen a buszok decentrumaként működik. Igaz, egy autós azt mondta: szűk a hely, de szerinte a gépkocsikat nem lehet kitiltani, mert mindenki azzal közlekedik. Kis szünet után hozzátette: majdnem. 

Délután negyed öt körül há­­rom autóbusz – két helyi és egy távolsági – várt az indulásra, vette fel az utasokat. Több nem is fér el, viszont egy-kettő mindig érkezik és vár a szinte percenként ismétlődő startra. 

Ha velük párhuzamosan, az épülő társasházaknál parkolnak, várakoznak kollégáik, már egy biciklis sem fér el kö­­zöttük – hasonlót többször tapasztaltunk, volt, hogy percekre megbénult a forgalom –, személygépkocsikkal mégis kísérleteznek, és arra mennek az emberek. Egy buszsofőr is megjegyezte: egyre több autóval jönnek ás állnak be, korábban csak a taxik tehették ezt meg. Balesetveszélyes. Akik rendszeresen járnak az Indóház tér felé, tanúsíthatják, nem túloztunk. 

Talán lesz megoldás 

Információink szerint a szegedi közgyűlés még nem tárgyalta az Indóház téren kialakult kissé kaotikus és veszélyes állapotokat, viszont úgy tudjuk, a harmadik Tisza-híd építésekor nyúlhatnak hozzá, alakíthatják át az érintett területet. De addig még évek telhetnek el. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában