Szeged

2022.05.26. 20:31

Divatbemutatóval vizsgáztak a diákok - Galéria

A Kossuth Zsuzsa iskola végzős divat- és stílustervezői tartottak vizsgabemutatót csütörtökön a Rektori Hivatal dísztermében. Kreációikra jegyet is kaptak, a hangsúly azonban az élményen volt, hogy nyilvánosan is bemutatkozhattak.

T. K.

Tíz diák összesen harminc ruháját mutatták be a csütörtöki divatbemutatón. Fotó: Karnok Csaba

Valószínűleg minden diák álma, aki divat- és stílustervezést tanul, hogy az általa megálmodott ruhák életre kelnek és egyszer egy kifutón láthatják viszont őket. Ez az élmény csütörtökön megadatott a SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola végzős növendékeinek, a tanulmányaikat lezáró vizsgasorozat részeként ugyanis bemutathatták alkotásaikat. Összesen tíz diák három-három kreációját láthatták tanáraik, a vizsgabizottság tagjai és a meghívott vendégek egy hangulatos divatbemutatón.

Az idei évben a végzősök két téma közül választhattak: Frida Kahlo festőművész vagy a madarak tematikában álmodhatták meg ruháikat. Mindkét témában 5-5 kollekciót láthattak a résztvevők, de lényegében mindenki másképp közelítette meg azokat. Madarak témakörben volt például, akit az afrikai, mást a brazíliai szárnyasok ihlettek meg, de készültek ruhák a kormorán tematikájára is. 

Volt olyan diák, aki még különleges kiegészítőkkel is feldobta kollekcióját: egyik modellje szárnyakat, a másik különleges, madárfejet formázó fejdíszt viselt. De nem csak ilyesmikkel lehetett kitűnni: egy másik hallgató például fekete-piros kollekcióját egy csizmát utánzó lábszárvédővel dobta fel.

A diákok a ruhák elkészítéséhez kérhették varrónő segítségét, de volt, aki maga valósította meg saját terveit. Az is mindenkire rá volt bízva, milyen modellekkel dolgozik, így akadt, aki saját testvérét kérte fel a kifutón való szereplésre, mások iskolatársakat vagy éppen barátokat. Bár legtöbben női ruhákat terveztek, akadt néhány férfi modell is a kifutón. 

A professzionális összhatás érdekében egyébként fodrászok és sminkesek is segítettek a bemutatón, hogy minden modell tökéletesen mutasson abban a pár percben, amíg a reflektorfények rájuk szegeződnek.

A bemutató végén minden diák örömmel ölelgette egymást, mint mondták, szerintük nagyon jól sikerült. Vizsgájuknak azonban ez csak egy része volt: pénteken szóban is számot kell adniuk tudásuktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!