Vezető hírek

2022.05.28. 16:50

Komondorok vonultak Szegeden - Galéria

S. Z.

Veszélyben vannak a komondorok, alig néhány kölyök születik évente. Fotó: Karnok Csaba

Komondor kutyások jöttek össze szombaton a szegedi Partfürdőn, mégpedig azért, hogy népszerűsítsék  a fajtát. Unghiné Hódi Ildikó az esemény főszervezője, és a Hungária Komondor Klub tagja azt mondta, hogy egyebek mellett arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a Komondor tulajdonképpen egy majdnem kihalóban lévő kutyafaj, hiszen évente 200 kölyök sem születik az agykor nagyon népszerű pásztorkutyából az országban.

Érdekes az is, hogy – mivel kevés ilyen kutya van – sokan fel sem ismerik. A főszervező elmondta, hogy nem egyszer volt már rá példa, hogy mikor sétáltatta a saját kutyáját, többen is megállították, és megkérdezték, hogy milyen fajta. A komondor, mint kutyafajta egyébként hungarikum. A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt 2012-fogadta el az Országgyűlés.

Unghiné Hódi Ildikó azt is elmondta, hogy igazán hálás természete van a komondoroknak, mert amellett, hogy őrző védő kutya és neki a család az első, sok olyan tulajdonsága van, ami más kutyákban nem fedezhető fel.

A szombati újszegedi komondoros napon 10 órától fajtakiállítás és tenyészszemle várta a látogatókat, 11 órakor pedig gyerekeknek tartottak kisgazdiképzőt. Látványos volt a 13 órakor kezdődő program is, amikor elindult a komondoros séta a Belvárosi hídon át a Móra Ferenc Múzeumig.

A komondoros találkozóra, minek Mihálffy Béla országgyűlési képviselő is a támogatója volt, Békéscsabáról és Heves megyéből is érkeztek kutyarajongók.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!