Helyi kultúra

2022.07.02. 20:29

Tápéi falunap tarhonyafesztivállal - Galéria

Szombaton már a kora reggeli óráktól főttek a tarhonyás ételek a Tápéi Tarhonyafesztivál és Falunapon a Heller Ödön Művelődési Ház udvarán. Ezen a napon ismét a tarhonyát volt a főszerep.

Munkatársunktól

Fotó: Karnok Csaba

Tápé neve elválaszthatatlanul összeforrt a tarhonyával. 2003-ban, tizenkilenc éve rendezték meg először a Tarhonyafesztivált, de járvány miatt két évet kénytelenek voltak kihagyni. Szombaton is minden erről az ételről szólt. Július 2-án szombaton így tehát megtelt élettel és étellel a Heller Ödön Művelődési Ház udvara. Úgy dél körül mi például már alig fértünk be, mert éppen a színpadi produkciók váltották egymást a színpadon, ahol a település kulturális életének képviselői, színe-java lépett fel. Édes kis gyerekek énekeltek, furulyáztak és hegedültek, a nagyobban pedig énekeltek és táncoltak fáradhatatlanul.

Olyan volt ez mint egy élő verziós Jó ebédhez szól a nóta műsorfolyam, mert közben kicsivel hátrébb ebédeltek a baráti társaságok jó étvággyal, ki ki azt fogyasztotta, amit megfőzött. 

A tápaiak szerint olyan étel, amit tarhonyából nem lehet megfőzni, talán nincs is. Idén ez már a 17. Tarhonyafesztivál volt. A tarhonyát idén is a szervezők biztosították, a többi hozzávalót a résztvevőknek kell hozni. Ők pedig hozták is, abban nem volt hiba, az biztos is. Miklós Mihály helyi cipészmester Németh Ferenc önkormányzati képviselővel forgatta serényen a fakanalat, készült az egytálétel suszter módra. Már csak arra vártak, hogy kicsit megszívja magát a tarhonya és sűrűbb legyen az étel. – A füstölt nyúlja és a csípős kolbász mellett rengeteg szeretet legyen benne meg 15 kiló karaj – mondta a képviselő.

 

A legfinomabb ételeket elkészítőket idén is elismerésben részesítette a zsűri. Bármilyen ételt lehetett készíteni, egyetlen kikötés volt, tarhonyának lenni kell benne – lehet belőle egytálétel, leves, köret, de akár desszert is. Szerencsére ilyennel azért nem találkoztunk.

A fesztivál célja a hagyományőrzés, a tradicionális tápai konyha népszerűsítése és persze a közösségi élmény, amiben most szombaton sem volt hiány. A fesztivál ötlete Molnár Jánostól, ahogyan Tápén ismerik Szuszitól származik, aki annak idején megkereste elképzelésével a városházát, ahol támogatták a kezdeményezést.

A tarhonyáról

A tarhonya, vagy reszelt tészta egy magyar száraztésztaféle. A tarhonya hungarikum. Legjelentősebb az alföldi parasztok táplálkozásában volt öregtarhonya, keménytarhonya, sűrűtarhonya, pirított tarhonya formájában. Az étel eredetije feltehetőleg Perzsiából származik. A szegedi asszonyok különösen híresek tarhonyakészítő művészetükről, ezt a hagyományt máig ápolják.

Az elkészítéséről

Az általánosan ismert alaprecept szerint a lisztet és a tojást sóval összegyúrják majd tarhonyarostán áttörik. Az így készített tésztát napon szárítják ki. Ebben a formában akár több évig is tárolható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában